Začala sa mimoriadna schôdza, opozícia chce odvolať ministra Budaja

Poslanci Národnej rady (NR) SR začali vo štvrtok večer ďalšiu mimoriadnu schôdzu. Opozícia chce na nej odvolávať ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO). Vyčíta mu, že nezvláda manažovanie situácie s medveďom hnedým. Schôdzu iniciovali nezaradení poslanci okolo Miroslava Suju. Okrem nich návrh podpísali poslanci Smeru.

23.06.2022 18:28 , aktualizované: 19:43
debata (12)

VIDEO: Budaj pred odvolávaním: Medveď nemanažuje túto krajinu.

Video

Nezvládanie manažmentu medveďa sa podľa opozície prejavilo vo zvýšenom počte stretov aj útokov tejto šelmy na človeka. V odôvodnení svojho návrhu na odvolanie tiež opozícia uviedla, že ľudia, ktorí pracujú v horskom prostredí, sa v dôsledku nečinnosti ministerstva boja o svoju bezpečnosť.

stretnutie Očová Čítajte viac Odkaz Budajovi od Podpoľancov: Nie sme vrahovia medveďov, ale už s nimi niečo robme

Okrem situácie s medveďom opozícia Budajovi vyčíta, že zlyhal pri riešení ekologickej havárie na rieke Slaná. Kritizujú tiež schválenie reformy národných parkov či prerokovanie nových území európskeho významu. Minister podľa nich bráni pri budovaní kanalizácií v obciach na východnom Slovensku.

Ján Budaj, Ide o pravdu Čítajte viac Minister Budaj v Ide o pravdu o biznise s medveďmi: Za alfa samca 9-tisíc eur? Chcem to zastaviť!

Mimoriadna schôdza bude vo štvrtok pokračovať len do 19.00 h. Diskusia k odvolávaniu Budaja by mala následne pokračovať v piatok (24. 6.) ráno. Počas piatka sa nebude v pléne hlasovať. O priebehu rokovania informoval po poslaneckom grémiu predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Záchranár / Útok medveďa / Čítajte viac Záchranár na Donovaloch narazil na medvedicu, inštinktívne vyliezol na strom

Vo štvrtok večer okrem predkladateľa návrhu Miroslava Suju (nezaradený) vystúpil aj minister financií Igor Matovič (OĽANO) so stanoviskom vlády. Do diskusie sa zatiaľ prihlásili štyria poslanci písomne.

Suja hovoril o tom, že situácia s medveďom hnedým sa zhoršuje a je doslova alarmujúca. Čítal list príbuzných muža, ktorý mal zomrieť po strete s medveďom. Takisto predniesol list starostov, ktorí hovoria o problémoch s čerpaním príspevkov na budovanie kanalizácií a čističiek odpadových vôd.

Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministra životného prostredia. Návrh vníma ako súčasť politického boja. Deklaruje, že pre vládu aj ministra bude prvoradá bezpečnosť občanov. Odmieta tiež politizáciu problémov spojených s medveďom hnedým.

„Slovensko, ako aj ostatné krajiny EÚ, sa riadia európskymi právne záväznými aktami, ktoré zakazujú úmyselne usmrcovať medveďa hnedého v jeho prirodzenom areáli, úmyselne ho odchytávať a zraňovať,“ citoval Matovič stanovisko vlády.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Budaj #medveď hnedý #útok medveďa