Cigániková o nešťastnej operácii oka: Obrovská chyba, ale nikoho neposielam do basy

Šéfka zdravotníckeho výboru NR SR žiada okamžitú dohodu nemocnice s pacientom, ktorý chybou lekárky prišiel o zrak. „Príde mi neľudské vláčiť ho po súdoch,“ povedala pre TV Pravda Janka Bittó Cigániková (SaS).

23.06.2022 19:30
debata (26)

VIDEO: Ako hodnotí Janka Bittó Cigániková (SaS) nešťastnú operáciu oka, čo by sa malo zmeniť a čo je v tejto situácii podľa nej dôležité.

Video

Štát by si v prípade chyby operatérky, ktorá pacientovi vybrala zdravé oko a prišiel o zrak, mal priznať spoluzodpovednosť a urýchlene konať. Na okamžitú dohodu ružinovskej nemocnice s postihnutým pacientom vyzvala v rozhovore pre TV Pravda predsedníčka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková (SaS). Upozorňuje, že v tomto prípade by zdravotnícke zariadenie nemalo čakať na výsledky šetrenia Úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

„Nemocnica by mala byť iniciatívnejšia. Vláčiť tohto pacienta po súdoch sa mi zdá neľudské,“ dodala. Prípad označila za obrovskú chybu lekárky, ale odmietla zdravotníkov pranierovať: „Nikoho neposielam do basy!“

Cigániková je presvedčená, že spoločnosť musí zmeniť postoj k lekárom a zdravotným sestrám, a vytvoriť im podmienky, aby sa kritické situácie „neutajovali a nekamuflovali“. Ak sa to podľa nej nezmení, tragické prípady sa budú opakovať. Za príklad dáva Holandsko, kde nezávislá komisia pri každej nemocnici vyhodnocuje nahlásené prešľapy, a navrhuje opatrenia. „Takto sa chyby znižujú na minimálny počet, a lekári sa nemusia obávať väzenia,“ vysvetlila.

Pozrite si rozhovor s predsedníčkou parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jankou Bittó Cigánikovou (SaS) pre TV Pravda.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Bittó Cigániková