Novým veliteľom bojového zoskupenia NATO na Slovensku je český plukovník Bujárek

Velenie mnohonárodného bojového zoskupenia NATO na Slovensku dnes prevzal český plukovník Ladislav Bujárek. Výmena na pozícii nastala po rotácii českých vojakov v jednotke. Formujúce sa zoskupenie vzniklo tento rok na jar v reakcii na rozhodnutie Severoatlantickej aliancie posilniť svoje východné krídlo po ruskej invázii na Ukrajinu.

24.06.2022 12:53
debata (6)

Slávnostný ceremoniál pri príležitosti striedania veliteľov sprevádzal dnes vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť na strednom Slovensku nástup jednotiek zúčastnených krajín, vztyčovanie ich vlajok, zazneli aj štátne hymny.

Plné operačné schopnosti by bojové zoskupenie malo dosiahnuť v septembri, všetko vraj zatiaľ postupuje podľa plánu. „Všetko je na najlepšej ceste k tomu, aby sme dosiahli operačné schopnosti podľa stanoveného harmonogramu,“ povedal novinárom Bujárek. Dôležitou úlohou podľa neho bude vzájomné cvičenie spoločne pôsobiacich vojakov z rôznych krajín. \„Každá jednotka už prešla národným výcvikom, v najbližšej dobe musí vykonať medzinárodný výcvik,\“ podotkol Bujárek, ktorý v českej armáde pôsobí ako zástupca náčelníka štábu síl bojovej podpory.

Okrem Českej republiky do spoločnej aliančnej jednotky vyslali svojich vojakov Nemecko, Spojené štáty, Slovinsko, Holandsko, hostiteľská krajina prispela mínometnou čatou. Oproti pôvodnému mandátu nie je v jednotke zastúpené Poľsko.

Česko po teraz končiacej rotácii zastupuje na Slovensku bojová jednotka či skupina podpory. Českí vojaci sú vybavení kolesovými bojovými vozidlami Pandur II. Súčasťou českej jednotky je aj viac ako desiatka členov aktívnych záloh. „Majú rovnaké povinnosti, rovnaké práva ako vojaci z povolania,“ povedal novinárom český generál a veliteľ veliteľstva pre operácie Josef Kopecký. Dodal, že pri ďalšej rotácii by na konci roka mal počet členov aktívnych záloh v zoskupení NATO na Slovensku dosiahnuť až 45 osôb.

Prvým veliteľom takzvanej battlegroup bol Tomáš Unzeitig, ktorý pred misiou na Slovensku zastával funkciu zástupcu veliteľa 31. pluku biologickej, radiačnej a chemickej ochrany v Liberci.

Slovensko v máji schválilo navýšenie početného limitu vojakov v spomínanom bojovom zoskupení na najviac 3000 z pôvodne plánovaných 2100. Jednotky sú umiestnené na Lešti a tiež na leteckej základni Sliač. Napríklad Nemecko a Holandsko poskytli systémy protivzdušnej obrany Patriot.

Podľa Kopeckého je teraz jedným z problémov zoskupenia nedostatok ubytovacích kapacít, vyriešený by mal byť tento rok na jeseň. Slovenská vláda už na začiatku júna vyčlenila peniaze na vybudovanie kontajnerového mestečka v Lešti a stanového tábora na Sliači.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #posilnená predsunutá prítomnosť vojakov NATO na Slovensku