Matovič odkazuje obciam, že peniaze na energie si majú hľadať vo svojich rozpočtoch

Samosprávy majú zdroje na krytie zvýšených cien energií hľadať predovšetkým vo svojich rozpočtoch. Rovnaký problém sa týka aj štátnej správy. Uviedlo to pre TASR ministerstvo financií v reakcii na požiadavky starostov a primátorov Zemplína a horného Šariša, ktoré zazneli v piatok na ich protestnom zhromaždení vo Vranove nad Topľou.

25.06.2022 08:19
ZMOS / Protest / Foto: ,
Protest Združenia miest a obcí Slovenska pred Úradom vlády v Bratislave 2. februára 2022
debata (15)

Od štátu okrem kompenzácie zvýšených nákladov na elektrinu a plyn požadujú kompenzovať aj výpadok podielových daní.

„MF SR je však v odôvodnených prípadoch pripravené s mestami a obcami diskutovať o poskytnutí primeraných kompenzačných opatrení, napríklad v podobe návratných finančných výpomocí,“ uviedol rezort s tým, že jeho prioritou v súčasnej situácii je predovšetkým pomoc ohrozeným domácnostiam.

Ako tiež rezort pripomenul, v súvislosti s vládnym prorodinným balíčkom zároveň ponúkol samosprávam viaceré riešenia. Má ísť o úpravy daňového mixu, zníženie finančnej záťaže miest, obcí a samosprávnych krajov odpustením časti poskytnutých návratných výpomocí z minulosti, alebo úpravy využitia rezervného fondu v roku 2022.

Ministerstvo podotklo, že samosprávy vníma ako rovnocenných partnerov nielen v správe vecí verejných, ale i sociálnom dialógu, oceňuje tiež ich prácu počas pandémie aj ukrajinskej krízy. „Rovnako však očakáva konštruktívnu diskusiu za rokovacím stolom,“ uzavrelo.

Samosprávy Zemplína a horného Šariša požadujú do augusta tohto roka vyriešiť kompenzácie zvýšených nákladov na elektrinu a plyn pre samosprávu, v opačnom prípade sú pripravené prestať vykonávať prenesený výkon štátnej správy, a tiež redukovať úradné hodiny pre verejnosť. V rovnakom termíne požadujú vyriešiť kompenzácie výpadku podielových daní za rok 2022 na základe prijatého protiinflačného balíčka pre samosprávu, inak vypnú verejné osvetlenia a prestanú vykonávať údržbu verejných priestranstiev.

Na protestnom zhromaždení vo Vranove nad Topľou sa v piatok zišli predstavitelia ôsmich okresov východného Slovenska.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #obce #samosprávy