Zemanová: SaS o odchode z koalície neuvažuje. Sme hlasom rozumu

Strana SaS o odchode z koalície neuvažuje. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS v Národnej rade SR Anna Zemanová to uviedla v nedeľňajšej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

26.06.2022 13:33 , aktualizované: 14:42
debata (6)

„Určite nie,“ uviedla na otázku, či liberáli zvažujú odchod z koalície. Podľa Zemanovej je SaS v koalícii hlasom rozumu a je aj želaním voličov liberálov, aby to tak ostalo.

Špekulácie o možnom odchode SaS z koalície sa vynorili po opätovnom vyostrení vzťahov, súvisiace s hlasovaním o protiinflačnom balíku a verbálnych útokoch zo strany ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča, ktorý, naopak, z „rozbíjania“ vzťahov obvinil SaS.

VIDEO: Matovičov odkaz Sulíkovi: Odpustime si navzájom
Video

V sobotu Matovič na tlačovej konferencii vyzval SaS k zmiereniu, liberáli v reakcii upozornili, že ak by Matovičovi záležalo na urovnaní vzťahov, prestal by útočiť. Strana deklarovala, že ďalší postup ešte oznámi.

500 eur pre úradníkov pôjde zrejme z nadpríjmov

Výdavky v súvislosti s jednorazovým príspevkom pre zamestnancov v štátnej a verejnej správe budú pravdepodobne hradené z daňových nadpríjmov štátu. Predpokladá to okrem Zemanovej aj predseda poslaneckého klubu OĽANO Milan Vetrák, ktorí sa k téme vyjadrili v relácii.

Člen predsedníctva strany Smer Marián Kéry v debate upozornil, že nejde o systémové riešenie.

Vetrák zdôraznil, že navrhovaná odmena je ďalšou formou pomoci, ktorú navrhuje OĽANO ako kompenzáciu za zdražovanie, vyvolané infláciou. „Je to jednorazová pomoc, s ktorou súhlasím, na systémové riešenie v prípade zvyšovania platov je potrebné, aby strana SaS prehodnotila svoj postoj k zvyšovaniu daní z ruskej ropy, hazardu, alkoholu či tabaku,“ poznamenal.

Zemanová uviedla, že hoci to minister financií Igor Matovič (OĽANO) na sobotňajšej tlačovej konferencii (25. 6.) nespresnil, predpokladá, že to bude z daňových nadpríjmov. „S tým v SaS nemáme problém, je však potrebné povedať, že je to jednorazový príspevok, ktorý sa nezaratáva do základných platov,“ upozornila, naznačujúc, že príspevok nerieši požiadavku odborárov na valorizáciu platov.

Igor Matovič (vľavo) a Eduard Heger Čítajte viac Heger s Matovičom idú posielať 500 eur zamestnancom. Toto je sociálny štát, tvrdia

Kéry síce víta odmenu pre štátnych zamestnancov, takisto však upozorňuje, že nejde o systémové riešenie. Prekvapuje ho, že takéto opatrenie zrazu zo strany OĽANO nie je podmienené zvýšením daní. Pýta sa, či nejde zasa len o politický marketing.

Diskutujúci sa venovali i otázke dosahov protiinflačného balíka. Kéry varoval pred tým, že samosprávy bude opatrenie nútiť k redukcii svojich služieb či zvyšovania poplatkov. Negatívny dosah na rozpočty miest, obcí i krajov s konzekvenciami predpokladá aj Zemanová. Vo všeobecnosti upozorňuje na dlhodobo neriešený a naďalej sa zhoršujúci problém financovania samospráv. „Štát na ne prenáša obrovské množstvo úloh bez toho, aby im pokryl náklady,“ zdôraznila. Vetrák pripúšťa, že opatrenia protiinflačného balíka môžu vyvolať určité problémy najmä v menších obciach, upozorňuje však, že ministerstvo financií má pripravené schémy pomoci, o ktoré budú môcť samosprávy požiadať.

Čaputová Čítajte viac Čaputová nechce od ústavného súdu okamžité zastavenie rodinného balíčku

Držať sa budú zubami nechtami

Témou bola aj otázka vzťahov v koalícii a výzva OĽANO smerom k SaS na zmierenie a odpustenie si predchádzajúcich vzájomných útokov. „Uvidíme, ako to bude napokon v realite,“ komentovala Zemanová vyhlásenie pred kamerami.

Vetrák verí, že koalícia si usporiada vzájomné vzťahy. „Chceme naďalej spolupracovať,“ vyhlásil za OĽANO.

Kéry je presvedčený, že koalícia sa napriek rozporom znechucujúcim spoločnosť bude zubami-nechtami držať pri moci. „V tých stranách vedia, že mnohí by sa nikdy do parlamentu nedostali,“ skonštatoval.

Igor Matovič / Richard Sulík / Čítajte viac Matovič vyzýva na odpustenie. Sulík: Mám veľkú trpezlivosť, ale...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #mimoriadne opatrenia