Tragický pád zo Satana: V Tatrách zahynula poľská turistka

Leteckí záchranári v nedeľu popoludní na základe výzvy operačného strediska a dispečingu Horskej záchrannej služby (HZS) zasahovali v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách.

26.06.2022 19:12 , aktualizované: 19:51
debata (6)

pod Satana im bol hlásený pád turistky. TASR o tom informovala hovorkyňa Air-Transport Europe (ATE) Zuzana Hopjaková.

„Po prílete boli dvaja horskí záchranári vysadení priamo k miestu určenia, následne aj lekár. Zranenia poľskej turistky boli po páde dlhom približne 100 metrov nezlučiteľné so životom a ani záchranári jej už nedokázali pomôcť. Lekár na mieste konštatoval, žiaľ, úmrtie,“ uviedla Hopjaková s tým, že záchranársky vrtuľník sa vrátil na svoju základňu prázdny.

Dvakrát pod Poludňovým Grúňom

Horskí záchranári z Malej Fatry zase v nedeľu pomáhali vyčerpanej 68-ročnej turistke a 15–ročnému chlapcovi so sťaženým dýchaním a bolesťami na hrudníku. HZS o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Vyčerpaná slovenská turistka sa nachádzala pod Poludňovým Grúňom smerom na Paseky a nedokázala dokončiť túru. Horskí záchranári ju transportovali na parkovisko, odkiaľ pokračovala samostatne, uviedla HZS.

Tesne pred skončením jej záchrany požiadali o pomoc spod Poludňového Grúňa pre 15-ročného chlapca. „Pár metrov pod vrcholom pociťoval sťažené dýchanie a bolesti na hrudníku. Záchranári po príchode na miesto požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov. Po prílete vrtuľníka chlapca nabalili do evakuačnej sedačky a z miesta letecky transportovali do nemocnice,“ doplnila HZS.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #horská záchranná služba