Interpol skúma, či ho NAKA pri Výbohovi oklamala

Medzinárodná policajná organizácia Interpol podľa informácií denníka Pravda rozhoduje, či ju Národná kriminálna agentúra (NAKA) spolu s Úradom špeciálnej prokuratúry oklamali a zneužili, keď požiadali o vydanie medzinárodného zatykača na trestne stíhaného podnikateľa Miroslava Výboha.

28.06.2022 06:30
Miroslav Výboh Foto:
Medzinárodne hľadaný Miroslav Výboh (vpravo) sa vlani v decembri stretol s pretekárom F1 Charlom Leclercom v luxusnej reštaurácii v Dubaji počas pretekov F1.
debata (181)

Slovenské orgány mali totiž svoju žiadosť odôvodniť tým, že sa Výboh skrýva a nepreberá vo Zvolene poštu. Ten má pritom trvalý pobyt už viac ako desať rokov v Monaku, čo ale polícia zatajila.

Po dvojici zaisťovacích akcií nazvaných Mýtnik I a Mýtnik II získala vlani NAKA na spoluprácu obvineného podnikateľa Michala Suchobu a bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho. Tí následne vypovedali aj o trestnej činnosti, ktorej sa mali medzi rokmi 2014 a 2016 dopustiť vtedajší štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (vtedy Smer) a známy podnikateľ spájaný práve so stranou Smer Miroslav Výboh.

Suchoba s Imreczem vypovedali o úplatku vo výške 150-tisíc eur, ktorý sa týkal legislatívy súvisiacej s realizáciou systému virtuálnej registračnej pokladnice, tzv. e-kasy. Vyžiadať si ho mal dnes už predseda opozičnej strany Hlas Peter Pellegrini, ktorý údajne neskôr špecifikoval aj spôsob odovzdania týchto peňazí – cez Výboha.

Na základe aj týchto dvoch výpovedí bolo vlani 4. augusta v rámci akcie Mýtnik III Výbohovi vznesené obvinenie z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Keďže sa na Slovensku nezdržiaval, 12. augusta naňho súd vydal aj medzinárodný zatykač, ktorý zverejnila aj medzinárodná policajná organizácia Interpol. Zatykač bol opätovne súdom potvrdený aj 22. decembra pred podaním obžaloby.

Vinu a spáchanie skutku Výboh naďalej popiera a tvrdí, že jeho práva boli opakovane porušené. Prokurátor ale ešte 23. novembra podal obžalobu, ktorú začne sudca Špecializovaného trestného súdu Jozef Šutka prejednávať 4., 5. a 6. októbra. Blížiace sa pojednávanie môže však ovplyvniť práve rozhodnutie Interpolu, ak ten rozhodne v prospech Výboha a uzná, že jeho práva boli porušené.

© Autorské práva vyhradené

181 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #Špeciálna prokuratúra #Miroslav Výboh #Kauza Mýtnik