Pokračovanie článku: Interpol skúma, či ho NAKA pri Výbohovi oklamala

Klamali?

Pri žiadosti o vydanie medzinárodného zatykača podľa Výbohových advokátov dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa oklamal aj Interpol a sudcu Špecializovaného trestného súdu. Uvádzal totiž, že sa Výboh nezdržiava v mieste trvalého pobytu vo Zvolene, kde však podnikateľ nebýva už viac ako desať rokov. Pritom iné písomnosti a dokumenty mu prokurátor normálne posielal na miesto trvalého pobytu v Monaku, kde Výboh býva od roku 2011.

„Veľmi dobre to vedia aj orgány činné v trestnom konaní, ale na naše prekvapenie sa polícia tvári, že uznesenie o vznesení obvinenia sa snažili doručovať na zvolenskú adresu. Pritom podľa evidencie obyvateľov dobre vedia, že tam už desať rokov vôbec nežije. Žiadosť o vydanie medzinárodného zatykača bola odôvodnená práve tým, že sa klient skrýva a nepreberá poštu,“ sťažoval sa ešte v aprílovom rozhovore pre denník Pravda Výbohov obhajca Ladislav Smejkal.

Naznačil, že polícia s prokuratúrou mohli takto postupovať zámerne, keďže monackú adresu trvalého pobytu Miroslava Výboha dobre poznali. „Ako sa môže skrývať len tým, že desať rokov žije niekde inde? Človek potom z toho môže mať pocit, že je to v lepšom prípade lenivosť a v tom horšom to robia zámerne. Ešte väčšia absurdita je, že rovnaký prokurátor mu v inej trestnej veci posiela listiny na adresu do Monaka,“ dodal vtedy Smejkal.

Výboh sa preto podľa informácií Pravdy obrátil na Interpol so sídlom vo francúzskom Lyone, aby tento preskúmal zákonnosť vydania medzinárodného zatýkacieho rozkazu. V tejto veci má rozhodnúť Komisia pre kontrolu spisov Interpolu (CCF), ktorá zhodnotí, či žiadosť slovenských orgánov činných v trestnom konaní je v súlade s pravidlami organizácie. Stať sa tak má na zasadnutí komisie, ktoré sa koná od 27. júna do 1. júla 2022. Ako sa ale uvádza na aj stránkach Interpolu, výsledok žiadosti by mali byť zverejnený zhruba tri mesiace po dátume zasadnutia.

© Autorské práva vyhradené

181 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #Špeciálna prokuratúra #Miroslav Výboh #Kauza Mýtnik