Pokračovanie článku: Interpol skúma, či ho NAKA pri Výbohovi oklamala

V škatuli od vína

Polícia sa k Výbohovi dostala po dvojici zaisťovacích akcií nazvaných Mýtnik I a Mýtnik II, pri ktorých bolo pôvodne obvinených až 14 osôb. Medzi prvými ôsmimi, ktorým polícia vzniesla obvinenie už 29. januára 2021, boli viacerí najvyšší predstavitelia ministerstva financií a Finančnej správy, ktorá pod tento rezort spadá. Napríklad prezident Finančnej správy Imrecze, ale aj podnikateľ Jozef Brhel či Michal Suchoba, podnikateľ úspešný aj pri získavaní štátnych zákaziek na IT systémy.

Podľa obvinenia mali ako organizovaná skupina medzi rokmi 2013 a 2018 manipulovať tendre na IT systémy Finančnej správy tak, aby ich vyhrala s nimi spriaznená firma. Tým mali štátu spôsobiť škodu v obchodoch dokopy až za 65 miliónov eur. Polícia ich za to obvinila z machinácie pri verejnom obstarávaní, z podplácania a prijímania úplatku.

Z vyšetrovania následne vyplynula akcia Mýtnik II, ktorú polícia vykonala 16. júna 2021. Týka sa schém následnej legalizácie týchto peňazí. Polícia vzniesla obvinenie z legalizácie príjmov z trestnej činnosti, prijímania úplatku a účasti na machinácii verejného obstarávania. Cez reťazec firiem z viacerých krajín malo byť prevádzaných najmenej 20 miliónov eur.

Obvinený Imrecze spolu s podnikateľom Suchobom, ktorého zadržali 17. februára až v Spojených arabských emirátoch na základe medzinárodného zatykača, sa k trestnej činnosti priznali a s políciou začali spolupracovať. Suchoba vypovedal najprv 27. marca ešte z arabského Abú Zabí cez telemost a 14. mája aj osobne na Slovensku.

Už pri svojej prvej výpovedi sa podľa jeho advokáta k spáchaniu skutkov priznal a neskôr vypovedal aj o ďalšej trestnej činnosti. Na začiatku júla sa následne rozhodol priznať aj Imrecze, za čo bol 30. júla 2021 takmer po polroku prepustený z väzby.

Suchoba podľa svojej výpovede odovzdal Výbohovi 150-tisíc eur v 500-eurových bankovkách v žltej škatuli od šampanského značky Cristal. Po necelom mesiaci sa Suchoba a Imreczem údajne opäť s Výbohom stretli v jeho kancelárii hotela Carlton. Výboh im mal povedať, že „Pelle ďakuje“.

© Autorské práva vyhradené

181 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #Špeciálna prokuratúra #Miroslav Výboh #Kauza Mýtnik