Sulík i Budaj odvolávanie ustáli, ostávajú ministrami

Poslanci Národnej rady SR hlasovali o vyslovení nedôvery ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi i šéfovi rezortu hospodárstva Richardovi Sulíkovi. Podľa opozície Budaj nezvláda manažment medveďa hnedého. Hlavný dôvod na odvolanie Sulíka vidí opozícia v „absolútnej ignorancii“ slovenských ekonomických záujmov.

28.06.2022 08:49 , aktualizované: 18:30
NR SR / Parlament / Foto: ,
debata (5)

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok nepodporili opozičný návrh na jeho odvolanie. Za bolo 52 zo 136 prítomných poslancov, 83 boli proti a jeden poslanec nehlasoval.

Proti odvolaniu hlasovali aj prítomní poslanci OĽaNO okrem dvoch. Anna Remiášová a Ján Kerekréti sa zdržali.

Návrh na vyslovenie nedôvery Budajovi podali nezaradení poslanci okolo Miroslava Suju, pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísali aj poslanci Smeru. Ministrovi vyčítali nezvládanie manažmentu situácie v súvislosti s medveďom hnedým. Kritizovali ho aj v iných súvislostiach, zlyhal podľa nich napríklad aj pri riešení ekologickej havárie na rieke Slaná. Vláda návrh opozície odmietla.

Sulík ostáva ministrom

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorkovom hlasovaní podržali ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) vo funkcii. Za opozičný návrh na jeho odvolanie hlasovalo len 56 poslancov zo 142 prítomných. Proti bolo 84 a zdržali sa dvaja poslanci.

Mimoriadne rokovanie inicioval opozičný Smer. Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi odôvodnil jeho pasivitou pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných látok s drastickými dosahmi na životnú úroveň.

Pellegrini: Koalícia pokračuje v divadle, chce sa udržať pri moci za každú cenu

Vládna koalícia pokračuje v politickom divadle, ale je rozhodnutá udržať sa pri moci za každú cenu. Povedal to líder mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini po hlasovaniach o vyslovení nedôvery.

„Napriek stovkám výhrad poslancov OĽANO voči Richardovi Sulíkovi napokon toto hnutie hlasovalo do nohy proti návrhu na odvolanie ministra hospodárstva. Liberáli sa im revanšovali stopercentnou podporou ministra Jána Budaja,“ vyhlásil Pellegrini. Označil to za jasný dôkaz, že ich vzájomné spory sú len divadlom pre ich voličov. „Keď ide o ich vlastné stoličky, budú sa ich držať zubami-nechtami,“ dodal.

Všetky ohlasované rokovania straníckych orgánov vládnych subjektov o podmienkach zotrvania v koalícii sa podľa Hlasu stali bezpredmetnými. „OĽANO a SaS sú rozhodnuté vládnuť ďalej spolu za každú cenu a ich vzájomné urážky a spory majú len prekryť ich spoločnú neschopnosť,“ skonštatoval Pellegrini s tým, že jeho strana vidí riešenie v predčasných voľbách.

aktivisti medvede Čítajte viac Budaj je pripravený zaviesť reguláciu medveďa, čaká na výsledky zo sčítania

V rámci riadnej 66. schôdze by mali poslanci počas tohto týždňa voliť nového generálneho riaditeľa RTVS. Čaká na nich tiež prerokovanie návrhu novely zákona o štátnych symboloch, ktorý predložili György Gyimesi (OĽaNO) a nezaradený poslanec Tomáš Taraba.

Navrhujú, aby sa na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označujú štátnymi symbolmi, zakázalo vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

Milan Kuriak Čítajte viac Matovičov poslanec by zakázal dúhovú vlajku: LGBTI komunita zosmiešnila biblický symbol
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Ján Budaj