Sulík: V koalícii nie je dobrá situácia. Čo ďalej, to sa rozhodne 6. júla

SaS bude mať 6. júla mimoriadnu a rozšírenú Republikovú radu strany. Tam sa rozhodne, ako bude SaS pokračovať v súčasnej vládnej koalícii.

28.06.2022 12:52 , aktualizované: 18:40
Mária Kolíková / Branislav Gröhling / Richard... Foto: ,
V popredí minister hospodárstva a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík prichádza na rokovanie vlády v Bratislave 28. júna 2022
debata (38)

Vyhlásil to líder strany a minister hospodárstva Richard Sulík po rokovaní vlády. Oznámil, že poveril generálneho manažéra strany, aby na 6. júla zvolal mimoriadnu Republikovú radu. Prísť majú aj všetci poslanci Národnej rady a ministri za SaS.

VIDEO: Richard Sulík po rokovaní vlády.

„Udialo sa mnoho vecí. Boli sme svedkami hrubého porušenia legislatívneho procesu, takisto opakovaného porušenia koaličnej zmluvy, boli sme terčami mnohých útokov, zlomyseľných klamstiev. Situácia v koalícii je vážna,“ povedal Sulík s tým, že liberáli nechcú prijať žiadne zbrklé rozhodnutia.

Strana sa chce na mimoriadnej Republikovej rade SaS poradiť, ako ďalej.„Tam si spolu sadneme a poradíme sa. Tam prijmeme rozhodnutie o ďalšom postupe alebo podmienkach,“ dodal Sulík s tým, že k téme koalície a fungovania SaS v koalícii sa vyjadrí až 6. júla.

Igor Matovič / Richard Sulík / Čítajte viac Matovič vyzýva na odpustenie. Sulík: Mám veľkú trpezlivosť, ale...

Na kroky Sas reagovalo hnutie OĽaNO zvolaním mimoriadneho predsedníctva k situácii v koalícii. Konať by sa malo do najbližšieho víkendu, uviedol minister financií a líder hnutia Igor Matovič.

„Situácia je vážna. Nedá sa ďalej takto fungovať, keď vám koaličný partner sabotuje rozhodnutia tým, že nechodí na koaličné rady,“ povedal Matovič s tým, že strane SaS sa ospravedlnil. Teraz čaká rovnaké gesto od SaS.

Matovič tvrdí, že dostal za štyri dni od SaS 354 útokov. „To už bolo príliš veľa aj na mňa. To boli týždne obrovskej nenávisti a útokov voči nám,“ poznamenal. Ak by osud koalície stál na jeho odchode alebo odchode ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), Matovič by zvážil čokoľvek.

Heger nepovedal, či pristúpi k rekonštrukcii vlády

Premiér Eduard Heger (OĽANO) chce zachovať stabilitu vlády. Hovorí o potrebe zotrvať v štvorkoalícii. Nepovedal, či pre jej zachovanie pristúpi k rekonštrukcii vlády. Vyplýva to z jeho utorkového vyjadrenia pre médiá.

„Pre mňa jeden scenár – stabilita tejto vlády,“ podčiarkol premiér. Najväčší problém koalície vidí v jej komunikácii. Apeloval pritom na partnerov, aby si uvedomovali zodpovednosť. V súčasnej situácii musia podľa premiéra najprv opadnúť emócie.

Hlasovanie o opozičných návrhoch na odvolanie ministrov Sulíka a Jána Budaja podľa premiéra ukázalo, že koalícia sa vie zjednotiť.

V súvislosti s odvolávaním ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽaNO) premiér uviedol, že sa k tomu ešte zíde vláda. Mimoriadna schôdza NR SR sa má konať v stredu (29. 6.) popoludní, inicioval ju opozičný Smer. Heger uviedol, že ak by bol nespokojný s prácou niektorého ministra, sám by ho odvolal. Pripomenul tiež kauzy Smeru z čias ich vlád aj v rezorte pôdohospodárstva.

Hlasovanie o prelomení veta, protiinflačný balíček Čítajte viac Parlament prelomil veto: Bez fašistov by balíček neprešiel. Kto hlasoval za a kto proti? (Prehľad)

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci minulú stredu prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií Igora Matoviča.

SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. SaS opäť pre Matovičove útoky odmietla chodiť na koaličné rady, OĽaNO zas obvinilo liberálov z rozbíjania vlády. SaS si vzala čas na premyslenie, čo ďalej. Pripustila vtedy aj odchod z koalície, hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať.

Matovič vyzval SaS na uzmierenie, tá ešte nepovedala, ako bude postupovať ďalej. Počas víkendu šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová povedala, že liberáli o odchode z koalície neuvažujú.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia