Novým šéfom RTVS bude Machaj alebo Rezník

Do finále voľby nového generálneho riaditeľa RTVS poslanci Národnej rady podľa očakávania posunuli Ľuboša Machaja a súčasného šéfa televízie a rozhlasu Jaroslava Rezníka. Ani jeden spomedzi siedmich prihlásených totiž nezískal nadpolovičný počet hlasov a do druhého kola preto postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov. Opakovaná voľba sa uskutoční vo štvrtok.

29.06.2022 09:00 , aktualizované: 13:28
reznik machaj Foto: ,
Súčasný riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník (vľavo) a Ľuboš Machaj.
debata (21)

Favoritovi najsilnejšieho vládneho hnutia OĽaNO Machajovi dalo vo verejnej voľbe hlas 67 poslancov, Rezník získal podporu od 41 zákonodarcov. Ostatní šiesti kandidáti presvedčili menej. Na hlasovacích lístkoch, ktoré poslanci vypĺňali v priestore za rokovacou sálou parlamentu, spomedzi ostatní poslanci najčastejšie označovali bývalého programového riaditeľ RTVS Tibora Búzu. Zo 137 všetkých poslancov získal 22 hlasov. Janků a Seman získali po jednom hlase, Badač s Golianom nedostali žiadny a Živica sa svojej kandidatúry vzdal ešte pred samotnou voľbou.

Najsilnejšia parlamentná strana OĽaNO ešte v utorok na tlačovej besede oznámila, že jej poslanci budú podporovať bývalého programového riaditeľa Slovenského rozhlasu Ľuboša Machaja. Naopak, opozícia síce svojho favorita vopred neprezradila, očakávalo sa však, že podporia súčasného generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka.

„Na poslaneckom klube sme sa spoločne s predsedníctvom hnutia zhodli, že budeme v tejto voľbe podporovať Ľuboša Machaja. Pevne verím, že sa nám podarí zvoliť nového riaditeľa RTVS, aby sme televíziu posunuli tam, kde si zaslúži byť. Verím, že aj naši koaliční partneri za neho tiež zahlasujú a možno sa to podarí už v prvom kole,“ avizoval ešte v utorok predseda poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Michal Šipoš.

„Hlavnými dôvodmi, pre ktoré sme sa takto rozhodli, a ktoré zaznievali aj na našich diskusiách, sú skúsenosti tohto kandidáta a jeho prístup k RTVS a jej verejnoprávnosti. RTVS a jej verejnoprávnosti zasvetil celý svoj život. Ide o morálne silne autonómnu osobu,“ priblížil Kristián Čekovský (OĽaNO), predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Naopak, hnutím OĽaNO najkritizovanej­šieho kandidáta Jaroslava Rezníka si za svojho favorita vybrali bývalí poslanci ĽS NS združení v hnutí Republika. Voľbu Rezníka označil líder Republiky Milan Uhrík za najmenšie zlo. Väčšina kandidátov je podľa neho liberálne orientovaná, čo označil za problém.

Najsilnejšie opozičné strany Smer a Hlas svojho preferovaného kandidáta dopredu neprezradili. Očakávalo sa však, že sa pokúsia podporiť možné rozkoly v koalícii a rovnako ako pred piatimi rokmi zvoliť Rezníka. To sa nakoniec aj potvrdilo.

Do boja o funkciu generálneho riaditeľa RTVS sa pôvodne zapojili ôsmi kandidáti. Okrem súčasného riaditeľa verejnoprávneho média Jaroslava Rezníka sa o vedenie RTVS uchádzali marketingový a komunikačný stratég Daniel Živica, bývalý programový riaditeľ RTVS Tibor Búza, a divadelník, dramaturg a pesničkár Peter Janků.

Prestížnu 5-ročnú funkciu chceli obsadiť aj bývalý poradca premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) pre „novú ekonomiku nadnárodných spoločností“ Ivan Golian, ktorý pôsobil ako zástupca generálneho riaditeľa telekomunikačnej spoločnosti Orange Slovensko, ale tiež bývalý programový riaditeľ Slovenského rozhlasu Ľuboš Machaj, dlhoročný redaktor a moderátor Vladimír Seman, či filmový producent Peter Badač.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Kandidát na riaditeľa RTVS Machaj: Všeobecný, nič nehovoriaci projekt s grafickými chybami jaroslav rezník Čítajte viac Kandidát na riaditeľa RTVS Rezník: Z outsidera favorit? Jeho vízia neprináša nič revolučné

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rozhlas a televízia Slovenska