Pokračovanie článku: Novým šéfom RTVS bude Machaj alebo Rezník

Vysoká morálna integrita Machaja

Ako pripomenul na utorňajšej tlačovej besede Čekovský, Machajov projekt a prezentáciu veľmi vysoko hodnotila aj odborná komisia. V projekte podľa nej veľmi kvalitne spracoval analýzu súčasného stavu RTVS. Priznali síce, že Machajov projekt môže v porovnaní s inými pôsobiť konzervatívne a bez prekvapení, zároveň však ocenili, že ho je možné označiť za okamžite realizovateľný.

Uznali aj jeho skúsenosti a osobnostné kvality. „Je zrejmé, že kandidát disponuje veľmi hlbokou, dôvernou znalosťou verejnoprávneho média a to aj z hľadiska realizovateľnosti finančného nastavenia a modelu RTVS. Kandidát je známy v mediálnom prostredí, ukazuje sa ako veľmi kompetentný, ale pritom aj dostatočne pragmatický. Je tiež zrejmé, že je vybavený veľmi vysokou morálnou a etickou integritou. Verejnoprávnosť vníma ako službu verejnosti,“ uznala komisia.

Odborníci ocenili aj Machajovo presvedčivé vystúpenie na vypočutí. „Vo vystúpení na verejnom vypočutí pôsobil veľmi presvedčivo. Ide o kvalitného a pripraveného kandidáta, ktorý konkrétne a vecne odpovedal na otázky na verejnom vypočutí. Kandidát disponuje nespochybniteľnou manažérskou výbavou, pôsobí seriózne, vyvážene a fundovane. Zaujímavým spôsobom prezentoval pohľad na to, ako by mohol generálny riaditeľ RTVS prispieť do diskusie o potrebných legislatívnych zmenách,“ vyzdvihli.

Komisia sa statožnila s jeho konštatovaním, že ústredným problémom súčasnej RTVS je spravodajstvo. Machaj preto podľa odborníkov správne označil za prioritu deeskaláciu napätia vo vnútri RTVS, čo podľa nich úzko súvisí so situáciou v spravodajstve.

Aj z jeho želania návratu redaktorov, ktorí RTVS opustili počas krízy v rokoch 2018 a 2019, im vyplýva, že Machaj „jednoznačne chápe hodnotu nezávislosti spravodajstva vrátane nezávislosti redaktorov a editorov. Kandidát tiež rozumie investigatíve a má ambíciu prinášať žurnalistiku riešení a konštruktívnu žurnalistiku.“

Machaj tiež zaujal ambíciu v tvorbe vzdelávacích programov pre deti, boj proti hoaxom a koncentrácia na umenie a kultúru, či riešením problému distribúcie signálu, ktorú by platil štát. Komisia rovnako ako u Búzu ocenila snahu o väčšie zastúpenie menšinových programov ,vysielanie spravodajskej :24 aj v maďarčine, či rozšírenie rómskeho vysielania.

V projekte komisii chýbala zmienka o jeho plánoch rozvoja Rádia Patria. Za negatívum označila aj Machajov cieľ skrátiť súčasnú minutáž spravodajstva, bez špecifikácie toho, čo by RTVS v danom slote vysielala a čo by mohli využiť komerčné televízie. Odborníci by ocenili aj presnejšie podrobnosti toho ako dosiahnuť väčší presah značky RTVS do on-line priestoru.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rozhlas a televízia Slovenska