Pokračovanie článku: Novým šéfom RTVS bude Machaj alebo Rezník

Najlepšie vypočutie vôbec

Voľbe predchádzalo verejné vypočutie kandidátov pred mediálnym výborom parlamentu, ktoré sa uskutočnilo 13. júna v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu. Okrem politikov z parlamentného výboru pre kultúru a médiá bola po prvý raz súčasťou verejného vypočutia aj odborná komisia.

Kandidáti mali na vlastnú prezentáciu 15 minút. Ďalších 30 minút je vyhradených na otázky členov výboru i komisie, zloženej zo zástupcov z oblasti médií, štátnych orgánov, tretieho sektora, akademickej obce, menšín i znevýhodnených skupín. Celé vypočutie však aj tak trvalo zhruba 11 hodín.

Aj keď nakoniec bude voľba nového šéfa RTVS aj tak len politickým rozhodnutím, koaliční poslanci si verejné vypočutie pochvaľovali. „Ako bývalý zamestnanec RTVS som naozaj rád, že v tomto procese a tak dôležitej voľbe konečne zaznel aj hlas odborníkov a nie len politikov. To sa ukázalo aj na verejnom vypočutí. Myslím, že to bolo najlepšie verejné vypočutie vôbec,“ zhodnotil vypočutie. šéf mediálneho výboru Kristián Čekovský.

V stredu 15. júna výbor predložiť návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom Národnej rade. Jeho súčasťou je aj vyhodnotenie projektov rozvoja ako aj verejného vypočutia jednotlivých kandidátov. Poradná komisia za najlepších kandidátov označila Tibora Búzu a Ľuboša Machaja, ktorých označila ako odporúčaných kandidátov. Ako prijateľných vyhodnotila Petra Badača a Ivana Goliana a naopak, súčasného šéfa rozhlasu a televízie Jaroslava Rezníka, Petra Janků, Vladimíra Semana a Daniela Živicu komisia označila ako neodporúčaných kandidátov.

Mandát súčasného riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka vyprší koncom júla. Poslanci Národnej rady ho zvolili 20. júna 2017 v tajne voľbe 95 hlasmi. Pôvodne v prvom kole nezískal od poslancov ani jeden z ôsmich kandidátov potrebný počet hlasov. Do druhého kola preto postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

V opakovanej voľbe sa poslanci rozhodovali medzi vtedajším šéfom agentúry TASR Rezníkom, ktorý v prvom kole dostal 73 hlasov, a predchádzajúcim generálnym riaditeľom RTVS Václavom Mikom. Tomu poslanci v prvom kole dali 53 hlasov.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rozhlas a televízia Slovenska