Pokračovanie článku: Novým šéfom RTVS bude Machaj alebo Rezník

Výsledky hlasovania

Do druhého kola voľby riaditeľa RTVS postúpil favorit Ľuboš Machaj, ale aj doterajší riaditeľ Jaroslav Rezník.

Na voľbu generálneho riaditeľa RTVS je potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. Poslanci teda nezvolili generálneho riaditeľa v prvom kole.

Prítomných bolo 137 poslancov, hlasovalo aj 137 poslancov. Všetky lístky boli platné. Overovatelia zistili, že za Petra Badača hlasovalo 0 poslancov, proti 32, zdržalo sa 105 poslancov. Za Tibora Búzu, ktorý bol považovaný za jedného z favoritov voľby, hlasovalo 22, proti 25 a zdržalo sa 95 poslancov. Za Ivana Goliana hlasovalo 0, proti 25, zdržalo sa 112 poslancov. Za Petra Janku zahlasoval 1 poslanec, proti 31 a zdržalo sa 105 poslancov.

Ľubošovi Machajovi, ktorý je tiež považovaný za jedného z favoritov, dalo hlas 67, proti bolo 20 a 50 poslancov sa zdržalo. Terajší riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník získal 41 hlasov, proti bolo 34 a zdržalo sa 62 poslancov. Za Vladimíra Semana hlasoval jeden poslanec, proti 36 a 100 poslancov sa zdržalo.

Poradná komisia pre voľbu generálneho riaditeľa RTVS pri parlamentnom výbore pre kultúru a médiá zaradila medzi odporúčaných kandidátov na post riaditeľa RTVS Tibora Búzu a Ľuboša Machaja.

Za prijateľných označila Petra Badača a Ivana Goliana. Ako neodporúčaných kandidátov označila Petra Janků, súčasného šéfa RTVS Jaroslava Rezníka, Vladimíra Semana.

Daniel Živica sa deň pred voľbou kandidatúry vzdal, potvrdil krátko pred hlasovaním predseda parlamentu Boris Kollár.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rozhlas a televízia Slovenska