Vlčan k svojmu odvolávaniu: Povinná jazda Fica, ceny pšenice neklesnú

Za povinnú politickú jazdu označil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) návrh Smeru na jeho odvolanie z funkcie člena vlády. Ako uviedol Vlčan počas rozpravy v parlamente, Smer chce na seba len upozorniť a dobre vie, že návrhom na jeho odvolanie sa ani o cent nezmenia ceny pšenice na parížskej burze.

29.06.2022 14:42 , aktualizované: 18:15
Samuel Vlčan Foto: ,
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (10)

Minister vyhlásil, že práve vládnutie Smeru ho primälo k tomu, že sa rozhodol odslúžiť v politike nejaké obdobie, aby pomohol krajine a začal meniť pravidlá, „ktoré ste nastavili vy“. Smer ministrovi okrem iného vytkol, že svojou pasivitou nedokázal rezortu životného prostredia zabrániť v presune lesov vo vlastníctve štátu, nachádzajúcich sa na území národných parkov, zo správy Lesov š. p. do správy Štátnej ochrany prírody. Vlčana tento argument, ako povedal, prekvapil. Spýtal sa, prečo by mal bojovať s ministrom životného prostredia Jánom Budajom (OĽaNO) za tú istú stranu.

O obchodných reťazcoch Vlčan povedal, že s nimi často rokuje a nie je to príjemné, lebo majú silnú pozíciu. Rešpektujú však, že ich obchodné prirážky budú na potraviny vyrobené na Slovensku nižšie ako na potraviny z dovozu. „Sledujem to, aby sa ten rozdiel ešte zvyšoval,“ poznamenal minister. Zdôraznil, že nenasadne na populistickú vlnu vyrobením strašiaka, voči ktorému bude získavať politické body pred verejnosťou. „Vyťahovanie marketingových zajacov z klobúka nie je môj štýl,“ vyhlásil s tým, že je potrebné sa správať racionálne a mať dlhodobé koncepcie rozvoja podložené číslami.

Mičovský chce hlasovať za odvolanie ministra

V stredu sa do rozpravy okrem navrhovateľa Richarda Takáča (Smer) prihlásili traja poslanci, no vystúpili iba Ladislav Kamenický (Smer) a exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský (nezaradený). Mičovský hovoril o zlom renomé Vlčana v bankovom sektore, na ktoré ho údajne upozornili bankoví úradníci. Vlčan zastával počas pôsobenia Mičovského na ministerstve post štátneho tajomníka. Obvinenia Mičovského odmietol a označil ich za hoaxy.

Na rozdiel od Mičovského, ktorý chce hlasovať za odvolanie Vlčana, sa ho zastali premiér Eduard Heger (OĽANO), ale aj predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Vláda stojí za ministrom

Vláda nesúhlasí s odvolaním. V stanovisku uviedla, že návrh skupiny poslancov poukazuje na problémy, ktoré sú predovšetkým dedičstvom a výsledkom práce vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho, nie zlyhaním súčasného ministra pôdohospodárstva.

„Je absurdné, ak poslanci za stranu, ktorá z ministerstva pôdohospodárstva a Pôdohospodárskej platobnej agentúry urobila bankomat pre vyvolených ľudí, obrala slovenských poľnohospodárov o stovky miliónov eur a zanechala ho s obrovským investičným dlhom, vyčítajú zlý stav slovenského agrorezortu ministrovi, ktorý s mimoriadnym nasadením zachránil akreditáciu Pôdohospodárskej platobnej agentúry,“ namietala vláda.

Návrh na odvolanie predložil Smer

Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze a odvolanie Vlčana predložil Smer spolu s ďalšími nezaradenými poslancami. Na odvolanie ministra z funkcie je potrebných aspoň 76 hlasov poslancov zo 150-členného parlamentu. Plénum si odsúhlasilo, že hlasovať sa o ministrovi bude vo štvrtok 30. júna o 11:00.

Opozícia uviedla, že obyvatelia Slovenska nakupujú stále menej potravín, rastúca inflácia zdvíha ceny potravín do takej miery, keď si kupujúci musí rozmyslieť, či si tovar vôbec kúpi. Zákon podľa opozície dáva dostatočný priestor na to, aby vláda mohla ceny vybraných druhov potravín regulovať. „Samuel Vlčan okrem bezvýznamných a neúčinných memoránd nekoná a ceny potravín poznačené infláciou v praxi nerieši,“ tvrdia predkladatelia.

Predseda Smeru Robert Fico v utorok 28. júna povedal, že od septembra minulého roku žiadali, aby o zdražovaní potravín rokoval parlament, ale koalícia osemkrát program takejto schôdze odmietla. „Nemajú čo ponúknuť a nevedia, čo majú robiť,“ vyhlásil Fico.

Samuel Vlčan Čítajte viac Poslanci budú odvolávať Vlčana, Kollár narýchlo zvolal schôdzu

Parlament za posledné dva týždne odvoláva tretieho člena vlády. Pred ním chceli opoziční poslanci zosadiť z kresla ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO).

10 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie ministra #Samuel Vlčan