Naď: Švédsko a Fínsko v NATO? Slovensko by bolo silnejšie

Vstupom Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO) sa stane Slovensko silnejšie. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol v reakcii na oficiálne prizvanie krajín Alianciou do jej radov.

29.06.2022 18:27 , aktualizované: 20:35
Jaroslav Naď Foto:
Minister obrany Jaroslav Naď
debata (110)

„Vieme užšie spolupracovať, pomáhať si vo vojenských spôsobilostiach a byť si nápomocní v krízových situáciách,“ skonštatoval. Švédsko a Fínsko sú podľa neho ekonomicky a vojensky silné krajiny.

Minister verí, že sa proces podarí dotiahnuť do zdarného konca. Ich záujem o vstup je podľa neho obrovským gestom opodstatnenia Aliancie a jej správneho hodnotového nastavenia.

Severoatlantická aliancia na samite v Madride v stredu rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád členských štátov NATO na samite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami.

Čaputová i Heger ocenili prizvanie Švédska a Fínska do NATO

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila prizvanie Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Východné krídlo NATO bude podľa nej chránené ešte dôraznejšie.

Hlava štátu skonštatovala, že rozhodnutie oboch krajín prišlo v reakcii na vojnu na Ukrajine. „Vladimir Putin chcel rozdeliť a oslabiť Európu, ale dosiahol len to, že sme posilnení o nových členov, jednotnejší ako kedykoľvek predtým,“ uviedla na sociálnej sieti.

nato summit Čítajte viac NATO prizvalo Švédsko a Fínsko do svojich radov

Prizvanie Švédska a Fínska do NATO podporil aj premiér SR Eduard Heger (OĽANO). „V časoch, keď sa z Ruska stala najväčšia bezpečnostná hrozba pre západné krajiny, je každá posila na mieste,“ uviedol na sociálnej sieti.

Vojna na Ukrajine podľa neho všetkým ukázala, že bez dostatočne spoľahlivých spojencov by bola naša bezpečnosť a suverenita ohrozená. „Čím viac spojenectiev, tým je silnejšia obrana našich hodnôt a slobody,“ dodal.

Korčok: Rozhodnutie o vstupe Švédska a Fínska do NATO je historickým momentom

Rozhodnutie o vstupe Švédska a Fínska do NATO je historickým momentom. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS).

Rozhodnutie krajín je podľa neho reakciou na vojnu na Ukrajine. „Jednoducho, nebyť útoku na Ukrajinu, NATO by nemalo o dvoch členov viac,“ priblížil minister. Zdôraznil, že každému musí byť jasné, že nejde o agresívnu expanziu Aliancie.

V tejto súvislosti pripomenul samit NATO v Madride v júli 1997, keď pozvánku na vstup do Aliancie dostali Poľsko, Česko a Maďarsko, ale nie Slovensko. „Rozčarovanie, hnev a premárnená príležitosť dostať také záruky obrany ako naši susedia. Dostali sme vizitku za náš domáci vývoj,“ skonštatoval. Tých, ktorí spochybňujú členstvo Slovenska v NATO, sa podľa neho treba pýtať, či by sa v súčasnej situácii cítili mimo Aliancie bezpečnejšie.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #Švédsko #Jaroslav Naď