Jankovská je bez monitorovacieho náramku. Jej sestre zase hrozí strata talára

Bývalá štátna tajomníčka a sudkyňa Monika Jankovská už nemusí nosiť monitorovací náramok, ktorý mala od vlaňajšieho mája. Dosiahla to aj vďaka zlému zdravotnému stavu. Pohoršiť si však môže jej sestra Andrea Haitová. Tá čelí disciplinárnemu stíhaniu pre údajné klamstvo o svojich podozrivých kontaktoch, za čo jej hrozí strata talára. Súd však v stredu nerozhodol a pojednávanie bude pokračovať začiatkom augusta.

30.06.2022 06:20
Monika Jankovská Foto: ,
Monika Jankovská 3. septembra 2019
debata (17)

„Súd vyhovel žiadostiam, ktoré sme podávali,“ vysvetlil pre denník Sme Jankovskej advokát Peter Erdös. „Súčasťou dôvodov bol aj psychický stav klientky,“ dodal advokát. Psychický stav sa mal Jankovskej začať zhoršovať už niekoľko mesiacov po jej zadržaní v marci 2020. Bola umiestnená do ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici, kde najprv v septembri začala dvojtýždňovú hladovku a po opakovaných neúspešných žiadostiach o prepustenie z väzby sa mala v januári 2021 pokúsiť o samovraždu.

Posledný januárový deň si príslušníci stráže na nej pri rannej kontrole všimli zvýšenú apatiu. Aj sama sa mala sťažovať na malátnosť a ospalosť. Podľa informácií denníka Pravda až po obede priznala, že užila väčšie množstvo predpísaných liekov. Ako však tvrdila, lieky užila kvôli problémom so spánkom a „v žiadnom prípade si nechcela ublížiť“. Na druhý deň však už mala naznačiť samovražedné úmysly. Preto bola presunutá do nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne na psychiatrické oddelenie s neustálym monitorovaním.

Z väzby sa napokon v marci 2021 dostala, ale rovno spred brány trenčianskej väznice ju opäť vzala polícia, kvôli kauze Fatima. Z väzby ju s monitorovacím zariadením prepustili až vlani v máji. Jankovská bola zadržaná 11. marca 2020 krátko pred šiestou hodinou ráno v rámci policajnej akcie Búrka.

O tri dni neskôr ju Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vzal do väzby. Tá je bola uložená z obavy, že by mohla ovplyvňovať svedkov, mariť dôkazy alebo dokončiť trestný čin. Jankovská bola obvinená zo zločinu prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a z prečinu podplácania. Keďže sa týchto skutkov mala dopustiť ako verejný činiteľ, v prípade uznania viny jej hrozí päť až 12 rokov väzenia.

Následne jej 9. septembra pribudlo obvinenie z trestných činov krivej výpovede a marenia spravodlivosti aj v kauze nepriateľského prebratia trenčianskeho baru Fatima. To bolo neskôr zmenené na vydieranie a marenie spravodlivosti, pričom 18. augusta 2021 na ňu prokurátor podal aj obžalobu. Do tretice bola Jankovská 28. októbra 2020 obvinená aj v korupčnej kauze sudcov známej ako Víchrica.

Klamala o svojich kontaktoch?

Práve v týchto dňoch čelí disciplinárnemu pojednávaniu aj Jankovskej sestra Andrea Haitová, ktorá je stále sudkyňou Krajského súdu v Bratislave. O návrhu rozhoduje Najvyšší správny súd, ktorý na stredajšie pojednávanie predvolal viacerých svedkov, konkrétne bývalých aj súčasných členov Súdnej rady. Pred nimi totiž mala Haitová klamať, keď tvrdila, že si po výzve polície na vydanie telefónu z neho nevymazávala kontakty a viaceré komunikáce. Vymazanie kontaktov a komunikácií pritom skonštatoval aj znalecký posudok.

Na súde ako svedkyňa okrem iných vypovedala aj sudkyňa Najvyššieho súdu a členka súdnej rady Elena Berthotyová. Tá bola predsedníčkou špeciálnej komisie zriadenej na prešetrenie komunikácie sudcov s Kočnerom. Podľa záverov komisie Haitová 16. decembra 2019 klamala.

„Na priamu otázku uviedla, že žiadne správy ani kontakty nevymazala. Znaleckým posudkom NAKA sa preukázalo, že mala nainštalovanú aplikáciu Threema. Zo 137 kontaktov bolo 17 vymazaných, rovnako ako 17 z 20 komuni­kácií. Komisia aj Súdna rada preto jednohlasne odporučili predsedníčke iniciovať disciplinárne stíhanie,“ odôvodnila ešte v roku 2019 Berthotyová.

Haitová sa ale bránila a tvrdí, že išlo o nedorozumenie. „Bolo by nelogické, aby som popierala ročné bežné používanie mobilného telefónu vrátane priebežného vymazávania reklamných SMS správ a neaktuálneho obsahu, a to aj s prihliadnutím na vykonávané znalecké dokazovanie obsahu mobilného telefónu,“ vysvetľovala Haitová a na svojom vysvetlení trvala aj pred súdom. Tvrdí, že ide o nedorozumenie spôsobené nesprávnym pochopením otázky položenej členmi komisie.

Kočnerova Threema

Obe sudkyne sa do problémov so zákonom dostali v septembri 2019 kvôli dnes už právoplatne odsúdenému podnikateľovi Marianovi Kočnerovi. Po jeho zadržaní bola totiž medializovaná veľká časť jeho súkromnej komunikácie, ktorá preukazovala jeho vplyv na viacerých sudcov a schopnosť ovplyvňovať ich rozhodnutia.

Jankovskú polícia v marci 2020 obvinila a zobrala do väzby pre štyri skutky – miliónové zmenky, cez ktoré chcel Kočner ovládnuť televíziu Markíza, prípad konkurzu budovy organizácie na pomoc týraným ženám Maják nádeje, menej známu kauzu „vodári“ a Eko-invest, kde mal Kočner ovplyvňovať súd v prospech známeho podnikateľa Milana Fiľa v prípade nároku zamestnancov na podiel z ružomberských papierňach.

Ukázalo sa, že Jankovská si cez aplikáciu Threema vymenila s Kočnerom tisíce správ. Písali si o množstve káuz vrátane civilného sporu o zmenky televízie Markíza, pre ktoré bol neskôr Kočner odsúdený na 19-ročný trest. V rámci tohto civilného sporu mal Kočner cez Jankovskú ovplyvňovať sudkyne Denisu Cvikovú, Zuzanu Maruniakovú, ako aj Jankovskej sestru Andreu Haitovú.

Jankovská reagovala vzdaním sa funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti, do ktorej ju nominovala strana Smer. Tvrdila, že funkciu opúšťa pre neprimeraný nátlak, ktorému musí čeliť aj jej rodina. Akýkoľvek vzťah a komunikáciu s Kočnerom ale opakovane razantne poprela.

Podľa informácií Súdnej rady si ale s Kočnerom cez aplikáciu Threema vymenila presne 5 380 správ a dokonca sa s ním mala podľa Threemy 16. januára 2018 aj stretnúť. Pri oznámení odchodu Jankovská zároveň deklarovala úmysel pokračovať vo funkcii sudkyne na bratislavskom krajskom súde. Aj tej sa však listom adresovaným Kancelárii prezidenta na začiatku júna 2020 vzdala.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Marian Kočner #Monika Jankovská #Andrea Haitová #kauza Threema