Somotor dva dni po sebe prekonal rekordné teploty, atakoval 39 stupňov

Horúčavy prekonali júnový rekord najvyššej dennej teploty 38,2 stupňa Celzia. Ten bol nameraný v Slovenskom Grobe v roku 2012. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

30.06.2022 09:32 , aktualizované: 18:56
Počasie / Deti / Chlapec / Mama / Oddych / Voda... Foto: ,
debata (3)

Na zrážkomernej stanici Somotor vo štvrtok meteorológovia namerali 38,8 stupňa Celzia. „Horúčavy však vrcholia až zajtra, očakávame teda ďalší extrémne horúci deň,“ priblížili. Teplota by mala vystúpiť najvyššie na Dolnom Zemplíne, s hodnotou okolo 39 stupňov Celzia. Výstrahy pred vysokými teplotami platili vo štvrtok na celom Slovensku.

Ako uviedol SHMÚ vo svojom profile na sociálnej sieti, extrémne vysokú hodnotu teploty vzduchu 38 °C namerali vo štvrtok na niekoľkých staniciach.

Najvyššia výstraha tretieho stupňa platí pre okresy Komárno, Nové Zámky, Levice, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota, Poltár, Revúca, Rožňava, Košice okolie, Trebišov, Michalovce, Vranov nad Topľou a Sobrance od 14.00 do 18.00 h.

VIDEO: Teploty sa vyšplhajú k rekordom, na juhu budú spaľujúce.

Video

Somotor rekordný aj v stredu

Maximálna denná teplota vzduchu v stredu prekonala o jednu desatinu stupňa Celzia celoslovenský rekord pre 29. jún. V Somotore dosiahla 37,2 stupňa Celzia, pôvodný rekord bol z minulého roka 37,1 stupňa Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na sociálnej sieti.

Počas horúčav by mali ľudia denne vypiť aspoň jeden a pol až tri litre tekutín, deťom je potrebné pitie ponúkať. Pobyt na slnku je lepšie obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva, ktorý upozorňuje, že vysoké teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie.

„Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je u každého človeka individuálne. Závisí napríklad od veku, pohlavia, telesnej hmotnosti, ale aj od telesnej aktivity, zloženia a množstva stravy, teploty ovzdušia či zdravotného stavu. Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti,“ priblížila hovorkyňa úradu Daša Račková.

Viac vody by mali vypiť ľudia, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia. Piť by sa malo priebežne, teda v menších dávkach a častejšie, ideálne ešte pred pocitom smädu. Malým deťom, ktoré majú nedokonale vyvinutý mechanizmus pocitu smädu, je potrebné pitie často ponúkať. Mimoriadne dôležité je podľa Úradu dodržiavanie pitného režimu pre seniorov. „V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu, alkohol i sladené nápoje. Ideálna je obyčajná voda doplnená o minerálne vody,“ doplnila hovorkyňa.

Odborníci radia obmedziť pohyb na slnku v čase medzi 10.00 až 16.00 h. „Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny,“ podotkla Račková. Upozornila, že deti mladšie ako rok by sa slnečnému žiareniu nemali vystavovať vôbec. V exteriéri je pre všetkých vhodné chrániť sa vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu.

Na centrálnych príjmoch UNB ošetrili pre kolapsy vo štvrtok 35 ľudí

Na centrálnych príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) ošetrili pre kolapsy z tepla vo štvrtok 35 ľudí. UNB o tom informovala na sociálnej sieti.

„Pacienti častokrát podcenia pitný režim, vystavujú sa nadmernému slnečnému žiareniu, čo má za následok kolapsové stavy, ktoré končia na Centrálnom príjmovom oddelení (CPO),“ upozornil primár CPO v Nemocnici Ružinov Július Hodosy. Podľa jeho slov sú najviac ohrozenými skupinami seniori, tehotné ženy, malé deti, chronicky chorí a ľudia pracujúci v exteriéri a v prehriatych priestoroch.

UNB odporúča, aby sa ľudia počas horúcich letných dní zbytočne nevystavovali slnečným lúčom medzi 11.00 až 15.00 h a nezabúdali na pokrývku hlavy i pitný režim.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Slovensko