Učitelia dávajú vláde 5. Žiadajú zákon o platoch alebo Gröhlingovu demisiu

Vo štvrtok na základnej škole v Bratislave rozdal koncoročné vysvedčenia premiér Eduard Heger (OĽaNO). Učitelia mu zatiaľ nechali na Úrade vlády vizitky tých, ktorí končia v školstva. Slovenská komora učiteľov žiada, aby minister školstva pripravil ústavný zákon o platoch zamestnancov školstva a jeho prijatie podmienil svojou demisiou.

30.06.2022 10:22 , aktualizované: 12:49
Učitelia / Štrajk / Protest / Foto: ,
Štrajk učiteľov pred Úradom vlády SR, 30. júna 2022
debata (55)

Heger potvrdil, že na proteste nebude, pretože práve v tom čase parlament hlasoval o vyslovení nedôvery ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi (OĽaNO).

„Pre mňa je vzdelávanie najvyššia priorita,“ vyhlásil Heger s tým, že aj preto táto vláda určila dve národné priority v pláne obnovy – zdravotníctvo a vzdelávanie. „Cítime vysoký investičný dlh do infraštruktúry, ale aj do miezd. Preto rokujeme so zástupcami učiteľov – odborármi, dohodli si ďalšie stretnutie, rokovania budú pokračovať aj počas leta, aby sme do jesene vedeli priniesť odpoveď, ktorá pomôže učiteľom nielen zotrvať v tejto profesii, ale sa aj rozvíjať,“ pokračoval Heger.

VIDEO: Štrajk učiteľov pred Úradom vlády SR.

Video

Premiér uznáva, že platy učiteľov sú nízke. Rokovania, ktoré trvajú mesiace, však zatiaľ nemajú žiaden výsledok. Učitelia budú mať vyššie platy o tri percentá, žiadajú však zvýšenie o ďalších sedem percent. To bola aj požiadavka veľkého celoslovenského protestu uprostred júna. Ak zamestnanci v školstve nedostanú pridané od septembra, hrozia štrajkami.

Vladimír Crmoman, prezident Slovenskej komory učiteľov pred Úradom vlády pripomenul, že niektoré deti uvidia svojich učiteľov práve 30. júna posledný raz. „Na problém odchodu zamestnancov zo školstva upozorňujeme už vyše desať rokov,“ povedal Crmoman s tým, že do roku 2025 bude chýbať asi deväťtisíc učiteľov.

Podľa neho sa na portále edujob.sk, ktorý sa zameriava na zamestnávanie v školstve, je dvetisíc voľných pozícií.

Crmoman vyčíta súčasnej vláde, že hoci kritizovala svojich predchodcov, doteraz neprišla s plánom, ako zvyšovať atraktivitu učiteľského povolania.

Matematikár Viktor Križo objasnil, ako sa 22. júna stretli s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) a ten ich chcel presvedčiť, že pre zvyšovanie atraktivity učiteľského povolania urobil dosť.

„Ukázal nám necelú A4. Prvý rok si dopisovali dva útvary, po roku sa stretol minister školstva s ministrom financií. Premiér začal problém zvyšovania atraktivity učiteľstva riešiť až v marci 2022,“ povedal Križo.

„Je to smutné a hanba. Musíme to hodnotiť negatívne. Ako matematikár by som to hodnotil na nedostatočnú,“ dodal Križo.

Protestujúci nechali premiérovi košík plný vizitiek učiteľov, pedagógov, odborných zamestnancov, ktorý s posledným zvonením tohto školského roka končia s prácou v školách. Križo spresnil, že ich je asi dvesto. Zatiaľ. „Sú to vizitky, ktoré sme zozbierali len za týždeň,“ podotkol.

Michal Tlelka bol učiteľom desať rokov. „Hneď pri nástupe ma trápil plat. Ale povedal som si, že dám tomu šancu. Desať rokov som počúval len sľuby. Od každej vlády som počul, že školstvo je jej priorita. Už tomu neverím. Pýtam sa: ako chcete prilákať kvalitných učiteľov, keď začínajúci učiteľ dostane sedemsto eur v čistom? Hypotéku mi to nezaplatí,“ povedal.

Pred Úradom vlády „odučil“ svoju poslednú hodinu. „Učím deti, aby sa vedeli postaviť za seba, za svoje myšlienky a názory. A tu je ten môj: odchádzam zo školstva,“ povedal odchádzajúci učiteľ s tým, že ide pracovať manuálne a zarobí pritom dvakrát toľko, čo teraz.

Michaela dva roky učila biológiu a chémiu na gymnáziu. „Chcela som urobiť tento svet lepším. Práca učiteľa má obrovský zmysel a je postavená na dávaní. Bola som pripravená, že budem musieť podstúpiť určitú obetu, najmä na začiatku,“ povedala ďalšia mladá žena, ktorá odchádza zo školstva.

Vyrátala, že týždenne spolu s prípravami musela odpracovať 60 hodín týždenne. „A potom prišla výplata, ktorá pripomínala skôr vreckové,“ dodala Michaela, ktorá tiež nechala svoju vizitku pre premiéra a ministra školstva. Tvrdí, že keď sa situácia zmení, je ochotná sa vrátiť.

Crmoman dodal, že učiteľka materskej školy má po 40 rokoch praxe, atestáciách a príplatkoch za vzdelávanie dostane dôchodok len 625 eur.

„Rastie aj počet vyučovacích hodín, ktoré sú odučené neodborne, čím sa znižuje kvalita celého systému. Predseda vlády a minister financií sa nám 25. júna ospravedlnili, že nechcú, aby sme boli rukojemníkmi politických hádok a sporov. Ospravedlnenie by sa dalo brať vážne len vtedy, keby minister financií splnil svoj sľub z decembra 2021. Vtedy sľúbil, že zvyšovanie platov celej verejnej správy, teda aj učiteľov a zamestnancov školstva, predstaví na vláde ako ústavný zákon. Aby to už nemohlo byť v rukách politikov,“ pokračoval šéf komory.

„Požiadali sme ministra školstva, aby tento zákon predstavil na vláde. Dnes ho vyzývame, aby dokonca prijatie tohto zákona podmienil svojou demisiou. Vnímame to ako jedinečnú šancu, aby sa prejavil ako zodpovedný politik,“ vyhlásil Crmoman s tým, nech Gröhling takto „ukáže, že to myslí vážne“.

Crmoman si myslí, že zákon by mal obsahovať to, čo im doteraz politici sľubovali. Plat začínajúceho učiteľa by mal dosahovať priemernú mzdu v hospodárstve. Teraz je to 1 211 eur. „Ak by chceli splniť tento sľub, tak by museli jednorazovo zvýšiť platy o 32 percent. Žiadame, aby sa nám ospravedlnili prakticky a to prijatím tohto zákona,“ tvrdí Crmoman.

Avizovaných jednorazových 500 eur, ktoré chce Heger spolu s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO) vyplatiť zamestnancom štátnej a verejnej správy na jeseň, Crmoman povedal, že je to „len na zalepenie očí“ a skôr by to vnímali ako odmenu za dva roky pandémie. „Ale mali by to vyplatiť pred dovolenkami, nie až na jeseň,“ dodal.

Prečo učitelia odchádzajú? Tu je výber z vizitiek, ktoré nechali premiérovi na Úrade vlády SR.

Odchádzam, z tohto platu sa nedá žiť. (Hana J., špeciálna pedagogička)

Už nechcem ťahať dve práce, rodinu, domácnosť. Práca učiteľa je nezaplatená a nedocenená. (Petra V., učiteľka)

Neodchádzam sama, so mnou aj ďalší štyria kolegovia. Deti nebude mať kto učiť. (Zuzana R., učiteľka)

Vyberať si medzi učením detí v škole vs. možnosť založiť si a živiť rodinu, tak to je krutá voľba. (Michal G., stredoškolský učiteľ)

Aj napriek tomu, že túto prácu milujem, odchádzam. Som vyčerpaná a bez peňazí… matka piatich detí. (Galina K., zástupkyňa riaditeľa školy, učiteľka)

Je to nádherná, no nedocenená práca. Keď poviete, že ste učiteľ, pozerajú sa na vás ako na chudáka, lebo to tak je. (Michaela N.)

Vláda by sa mala zamyslieť nad tým, prečo nechceme byť v úlohách riaditeliek a riaditeľov. (Vlasta N., riaditeľka)

Mzda je vražda mužov v školstve. Mzda robí status učiteľa. Mzda mi platí hypotéku. (Miroslav H., učiteľ)

Žiaľ, nemala som ani príležitosť začať v školstve pracovať, lebo podmienky pre učiteľa na Slovensku sú tragické. (Valika F., čerstvá absolventka)

Odchádzam zo školstva od 1. 7. kvôli podmienkam v školstve a neohodnotenej práci nepedagogických zamestnancov (kuchárky). Ideme 100 rokov dozadu – mám rada túto prácu, ale robiť tri roboty, je to na zaplakanie. Za 10 rokov som sa nikde nepohla, stále len na minimálnej mzde a potom sa čudujete, že ľudia odchádzajú. (Eva M., vedúca školskej jedálne)

Po 19 rokoch oddanej práce špeciálnej pedagogičky končím!!!! Kvôli tomu, že musím mať vedľajší pracovný pomer, aby som mala príjem. (Miroslava E., zástupkyňa riaditeľky)

Žiadny človek neostane tam, kde si ho nevážia. Pokiaľ budú odborní zamestnanci zamestnaní len cez kadejaké projekty za smiešny plat, nerovnoprávni s kmeňovými zamestnancami školy, na reformy a inklúziu môžete zabudnúť. Je to smutné – pekné farebné triedy, v ktorých nebude mať kto robiť. (Veronika L., psychologička)

Je veľmi smutné, že mladí pedagógovia s veľkým potenciálom, chuťou a láskou k svojej práci, ktorá ani zďaleka nie je jednoduchá musia opustiť toto zamestnanie kvôli peniazom. Roky štúdia a praxe vyjdú nazmar. Ja sama som učiteľka violončela, do svojej práce dávam naozaj maximum, ale už ďalej nedokážem žiť z dobrého pocitu. Ignorácia tohto mizerného stavu školstva zo strany kompetentných je naozaj neodpustiteľná. (Paulína T., vychovávateľka)

Soňa Hanzlovičová Čítajte viac Expertka na školstvo: Tri percentá platu navyše? Učitelia si zaslúžia aspoň 2-tisíc eur v hrubom
55 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk učiteľov