Vlčan zostáva ministrom pôdohospodárstva

Parlament neodvolal Samuela Vlčana (nom. OĽaNO) z funkcie ministra pôdohospodárstva. Za jeho koniec na čele rezortu hlasovalo 42 poslancov zo 122 prítomných. Na odvolanie ministra bolo potrebných aspoň 76 hlasov zo 150-členného parlamentu.

30.06.2022 11:29 , aktualizované: 13:16
Samuel Vlčan Foto: ,
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (4)

Premiér Eduard Heger po neúspešnom pokuse opozície odvolať ministra na sociálnej sieti uviedol, že Vlčan nezapríčinil infláciu a s ňou spojený rast cien potravín, ale, naopak, navrhol riešenia tohto problému, ktorým je napríklad zastropovanie ceny základných potravín.

„Príde mi vrcholne absurdné, že minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan bol v NR SR odvolávaný na návrh strany Smer, počas ktorej vlády sa z Pôdohospodárskej platobnej agentúry a štátnych pôdohospodárskych dotácií stali liahne korupcie a rodinkárstva. Poctiví pôdohospodári prichádzali o stovky miliónov eur, zatiaľ čo grófka Rošková brala peniaze na asfaltovú plochu,“ poznamenal Heger.

Premiér podotkol, že opozícia ako argument na odvolanie uviedla dôvody, s ktorými sa dnes pasuje celý svet, a to ceny potravín. „Za krátky čas našej vlády sa nám podarilo prinavrátiť späť Pôdohospodárskej platobnej agentúre akreditáciu a za transparentných podmienok sa vypísali stomiliónové výzvy. Pod tieto úspechy sa podpísal najmä minister Samuel Vlčan, s ktorým v očiste inštitúcie pokračujeme ďalej,“ dodal Heger.

Mimoriadnu schôdzu o Vlčanovi iniciovala opozičná strana Smer spolu s ďalšími nezaradenými poslancami. Opozícia tvrdila, že obyvatelia Slovenska nakupujú stále menej potravín, rastúca inflácia zdvíha ceny potravín do takej miery, že si kupujúci musí rozmyslieť, či si tovar vôbec kúpi.

Zákon podľa opozície dáva dostatočný priestor na to, aby vláda mohla ceny vybraných druhov potravín regulovať. Podľa Smeru minister okrem bezvýznamných a neúčinných memoránd nekoná a ceny potravín poznačené infláciou v praxi nerieši.

Vláda v stanovisku odmietla odvolanie ministra. Vlčan hovoril o povinnej politickej jazde, ktorou chcel Smer na seba len upozorniť, hoci dobre vie, že sa návrhom na jeho odvolanie ani o cent nezmenia ceny pšenice na parížskej burze.

Samuel Vlčan Čítajte viac Vlčan k svojmu odvolávaniu: Povinná jazda Fica, ceny pšenice neklesnú
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Samuel Vlčan