"Vy nás neposloucháte!" Debata moderátorov s Klausom a Mečiarom sa skončila hádkou

Vy nepočúvate naše odpovede, zhrnul Václav Klaus svoj dojem z debaty, ktorú viedli moderátori RTVS s ním a Vladimírom Mečiarom. Debata bola o období, keď sa Česko-Slovensko delilo na dva štáty a obaja vtedajší politici rokovali o jeho rozdelení.

01.07.2022 07:25
Václav Klaus, Vladimír Mečiar, RTVS Foto:
Koniec debaty moderátorov RTVS s Václavom Klausom a Vladimírom Mečiarom.
debata (330)

Debatu, ktorá mala byť približne hodinová (celú ju nájdete TU v archíve RTVS), chcel po uplynutí času Václav Klaus už ukončiť, pretože „vy máte dopredu pripravených x otázok, ktoré nepočúvali to, čo sme vám hovorili“. Moderátorka Marta Jančkárová chcela dať ešte poslednú otázku Vladimírovi Mečiarovi, ale podľa Klausa o položení poslednej otázky hovorila už „desaťkrát“. Mečiar na to reagoval, že ak nechcú hovoriť s Klausom, nemá tam čo robiť, pretože prišiel len kvôli nemu.

VIDEO: Vy ste nás nepočúvali! Václav Klaus a Vladimír Mečiar o otázkach moderátorov.

Video

Posledná otázka sa týkala zahraničnej kritiky vlády Vladimíra Mečiara a slov americkej ministerky zahraničných vecí Madeleine Albrightovej o Slovensku ako čiernej diere. Po krátkej debate sa Václav Klaus so slovami „přestaňme si dělat legraci“ a Vladimír Mečiar zdvihli a odišli.

VIDEO: O Slovensku ako „čiernej diere“. Mečiar rezolútne: Kto bol prijatý skôr do EÚ ako Slovensko? Klaus neveriaco: Vy ste sa skoro nedostali do EÚ?

Video

Klaus: Išlo nám o to, aby sme po sebe nestrieľali

Český exprezident Václav Klaus a bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar sa vo štvrtok večer po 30 rokoch stretli v brnianskej vile Tugendhat, kde svojho času rokovali o rozdelení Československa. Obaja tvrdili, že keď v roku 1992 zasadli za rokovací stôl, o rozdelení federácie už bolo rozhodnuté, napísal server Novinky.cz.

„Mohlo to dopadnúť strašne zle, keď vidíme, čo sa deje na Ukrajine a čo sa dialo v bývalej Juhoslávii. Keď sme sa v roku 1992 stretli v Brne, Československo už bolo rozdelené. Nám išlo o to, aby sme po sebe nestrieľali,“ povedal Klaus.

„Zásada bola, aby sme nedopustili konflikt medzi našimi národmi,“ dodal Mečiar.

Podľa slovenského expremiéra sa vtedajší prezident Václav Havel snažil o nastolenie prezidentského systému, to mu však neprešlo, citujú Novinky.cz.

Klaus upozornil, že česko-slovenský problém existoval prakticky od vzniku Československa. „Akokoľvek mám Slovensko rád a moja manželka je zo Slovenska, na svoj úžas som hneď po roku 1989 zistil, že sa tento problém otvoril. Pochopil som, že tento štát bol neudržateľný. Tu v Brne sa nerozhodlo o rozdelení štátu, ale o forme a celý svet nám závidí, ako kamarátsky sme sa rozišli,“ zdôraznil Klaus.

Podľa Mečiara existovali ľudia, ktorí chceli bojovať, s Klausom však riešili, aby sa to nestalo. „Nenechali sme si do toho hovoriť,“ zdôraznil. Podľa Klausa bolo šťastím, že do rozdelenia federácie vtedy nikto vo svete nehovoril, pretože ostatné mocnosti v tej dobe riešili vlastné problémy.

„Ak by sme boli vtedy v Európskej únii, tak by sme po sebe strieľali určite,“ dodal Klaus, ktorý podľa servera Novinky.cz spolu s Mečiarom počas diskusie prechádzali voči novinárom do konfrontačného tó­nu.

Mečiar označil Klausa za najlepšieho českého politika. Zhodne tiež bránili fakt, že sa o rozdelení Československa nekonalo referendum. Podľa Mečiara sa takéto referendum ani konať nemohlo, píšu Novinky.cz.

(TASR)

© Autorské práva vyhradené

330 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Mečiar #Václav Klaus