Heger s Lengvarským idú stavať nemocnice. Penta ich plánom neverí

Z plánu obnovy sa bude financovať výstavba nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine. V piatok o tom rozhodla vláda.

01.07.2022 08:25 , aktualizované: 15:03
Eduard Heger / Vladimír Lengvarský / Foto:
Vpravo premiér Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský oznamujú o rozhodnutí vlády financovať výstavbu nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine z plánu obnovy 1. júla 2022
debata (72)

Kde sa budú stavať nové nemocnice, chcel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) oznámiť ešte v marci. Potom 15. júna a nakoniec sa mu to podarilo na štvrtý pokus, na treťom rokovaní vlády tento týždeň – z Plánu obnovy a odolnosti sa za 611 miliónov eur postavia dve moderné nemocnice na bratislavských Rázsochách a v Martine.

Výstavba hrubej stavby bratislavskej univerzitnej nemocnice na Rázsochách má stáť 281 miliónov eur, dohľad nad projektom bude mať rezort zdravotníctva. Nemocnica má mať 653 lôžok. Ide to tzv. plávajúce lôžka, ktoré sa budú využívať na oddeleniach podľa aktuálnej potreby. Nemocnica vyrastie v lokalite Rázsochy, keďže pozemky vlastní Slovenská republika a sú v správe rezortu zdravotníctva. Na túto nemocnicu sa čaká vyše 30 rokov. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) hovorí, že pokiaľ ide o hrubú stavbu, nebude to skelet, aký roky stál na Rázsochách, ale pôjde o holostavbu. Následne do nej chce Lengvarský zakúpiť ešte medicínske vybavenie za eurofondy.

Postavenie martinskej univerzitnej nemocnice so 660 lôžkami a 19 operačnými sálami si vyžiada 330 miliónov eur. Nemocnica bude mať vlastnú ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú časť, samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacentrom, ktoré bude určené pre deti aj dospelých pacientov. Kým na Rázsochách stačí hrubá stavba, v Martine by mali byť v prvej polovici roka 2026 prví pacienti. Jej spádová oblasť bude pokrývať 1,2 milióna obyvateľov Slovenska a v niektorých odbornostiach až 1,7 milióna obyvateľov.

Video: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a premiér Eduard Heger k výstavbe nových nemocníc v Rázsochách a v Martine.

Video

„Predkladané investičné projekty sú vytvorené na účel výstavby hrubej stavby (vyhotovení ‚shell and core‘) novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave v lokalite Rázsochy a stavby vo vyhotovení ‚full fit out‘ Univerzitnej nemocnice svätého Martina v Martine,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva v návrhu.

Z plánu obnovy má ísť podľa Lengvarského 800 miliónov na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc. Ostatné projekty dostanú šancu zabojovať o zvyšné peniaze v septembri.

„Na jeseň oznámime ďalšie rozhodnutie ohľadom nemocníc na východnom Slovensku, ktoré budú čerpať peniaze z plánu obnovy, či už na rekonštrukciu, alebo výstavbu nových lôžok,“ povedal premiér. Malo by ísť o nemocnice v Prešove a Košiciach. Minister Lengvarský priznal, že projekty, ktoré zatiaľ rezort dostal, sú kvalitné, no aj jemu sa zdá, že peňazí bude pre toľko projektov málo.

Záujem uchádzať sa o financie už v minulosti deklarovala Penta.,,Sieť nemocníc Svet zdravia je pripravená z financií z plánu obnovy postaviť dve úplne nové nemocnice v Humennom a v Rimavskej Sobote, dva lôžkové pavilóny v Spišskej Novej Vsi a v Michalovciach či zrekonštruovať oddelenie intenzívnej starostlivosti v topoľčianskej nemocnici," ozrejmil Tomáš Kráľ, manažér komunikácie siete nemocníc Svet zdravia. Tvrdí, že garantujú ich výstavbu na úrovni plnej vybavenosti v požadovanom termíne do júna 2026. „Všetky menované projekty by navyše skončili vo verejnom vlastníctve vyšších územných celkov,“ dodal Kráľ.

Penta o schopnostiach štátu pochybuje

Celková alokácia plánu obnovy v rezorte zdravotníctva je približne 1,3 miliardy eur bez DPH. Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci Next Generation EU, čo je najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie. Cieľom je obnoviť Európu po pandémii.

"Ambícia je veľmi veľká, pretože sme sa rozhodli, že postavíme na Slovensku nie jednu, ale dve špičkové nemocnice,” povedal Heger s tým, že ide o nemocnice, ktoré budú vychovávať nových lekárov.

Nemocnica Bory, Penta Čítajte viac Nemocnicu Bory štát od Penty nekúpi, ale môže ju spolufinancovať

Finančná skupina Penta, ktorá si za svojimi projektmi stojí, neverí štátu, že míľniky stihne. „Krajina sa nepoučila z chýb minulosti a dnes reálne smerujeme k premrhaniu historickej príležitosti pre celé slovenské zdravotníctvo. Z dostupných informácií je jasné, že ani jeden projekt veľkej štátnej nemocnice nestihne v plnom dokončení stanovený termín do júna 2026,“ vyhlásil Kráľ. Namiesto toho podľa neho „reálne hrozí dostavanosť iba na úrovni železobetónových skeletov, ktoré budú potrebovať na plnú dostavbu oveľa vyššie verejné finančné zdroje, ako je dnes plánované“. „Vyčlenených zvyšných 315 miliónov pre všetky ostatné nemocničné projekty, ktoré sa majú posudzovať v rámci výzvy až v septembri, je z pohľadu väčšiny regiónov nedostatočných,“ mi­eni.

Veľké Rázsochy a nová UNB

Vďaka rozhodnutiu vlády by sa mala zmeniť celková tvár zdravotníctva v hlavnom meste. Štát plánuje Rázsochy využívať ako základný kameň slovenského zdravotníctva.

„Cieľom projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava (NUNB) je reorganizácia štruktúr poskytovanej starostlivosti v regióne so zameraním na výstavbu a rekonštrukciu kapacít potrebných na poskytovanie najnáročnejšej a najkomplexnejšej zdravotnej starostlivosti,“ spomína sa v schválenom materiály.

Počíta sa aj so scenárom, že by sa projekt bratislavskej nemocnice rozrástol a vznikli by „veľké Rázsochy“, kde by bolo dodatočných 500 lôžok. No to by ostatné zdravotnícke zariadenia v Bratislave museli utlmiť svoju operatívu a presťahovať sa.

V konečnej podobe majú byť Rázsochy nadnárodnou nemocnicou, ktorá má zároveň vychovávať budúcich zdravotníkov a riešiť aj vedu a výskum.

„Základnými kameňmi NUNB a jej organizačnej štruktúry sa stanú Centrá excelentnosti, ktoré budú poskytovať pacientom s vybranými diagnózami komplexný servis pod jednou strechou. Pôjde o najmodernejšie vybavené (technicky aj personálne) centralizované pracoviská na Slovensku poskytujúce najnovšie high-tech medicínske postupy,“ píše sa v materiáli, ktorý predkladal Lengvarský.

V materiáli schválenom vládou sa ráta s konkrétnymi cieľmi do roku 2030. Medzi ne podľa rezortu zdravotníctva patrí napríklad zníženie odvrátiteľnej úmrtnosti v bratislavskom regióne o 30 percent či zvýšenie kapacít dlhodobej a následnej starostlivosti o 100 percent, alebo aj zníženie migrácie zamestnancov do zahraničia a lôžka v počte 653.

Podpredsedníčka strany Hlas Zuzana Dolinková však tvrdí, že hrubá stavba so 653 lôžkami nespĺňa požiadavky koncovej univerzitnej nemocnice. „Je trestuhodné, že napriek ponúkanej takmer miliarde eur nie sme schopní využiť čo najväčšie množstvo zdrojov na dosiahnutie finálneho účelu a komplexné dobudovanie nemocnice,“ spresnila. Dodala, že ministerstvo zdravotníctva nemá konkrétny projekt a plán, ako si celé čerpanie bruselských peňazí na nemocnice vlastne predstavuje.

„Smutnou správou pre pacientov a zdravotníkov preto aj po dnešnej tlačovke premiéra Hegera a ministra zdravotníctva Lengvarského je fakt, že realita koncovej štátnej nemocnice v Bratislave zostáva naďalej len v rovine teórie. Pretože termíny a míľniky nás neúprosne tlačia a vzletné frázy premiéra hrajúce na city už nikoho nezaujímajú. Na stole nie je žiadny konkrétny materiál, ktorý by sa od dnes mohol začať realizovať,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #nemocnica Rázsochy #plán obnovy