Sudca Lindtner, s ktorým bol Kočner spokojný, je obžalovaný z korupcie

Špeciálna prokuratúra podala obžalobu na bývalého sudcu Davida Lindtnera. V súčasnosti advokát, ktorý zastupuje predsedu Smeru Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka, je obžalovaný z korupcie a ovplyvňovania súdov. Lindtner bol podľa kolegu sudcu kamarát aj s odsúdeným podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorý si mal aj cez neho na súdoch vybavovať veci. „Keď od neho niečo chcel, tak to vždy urobil. Nepovedal na neho ani jedno zlé slovo, bol s ním spokojný,“ opísal Kočnerov vzťah s Lindtnerom sudca Vladimír Sklenka.

01.07.2022 13:16 , aktualizované: 17:10
David Lindtner Foto: ,
David Lindtner
debata (8)

Lindtner bol pôvodne obvinený vo dvoch kauzách – najprv Búrka a potom aj Víchrica. Kvôli tej druhej bol bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III od 31. októbra 2020 vo väzbe. Prepustili ho až 20. mája 2021. Po obnovení licencie vystupoval ako advokát. Už o niekoľko mesiacov sa však už bude musieť sústrediť na vlastný prípad, ktorý bude pojednávať Špecializovaný trestný súd.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dňa 1. júla 2022 na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na obvineného JUDr. D. L. pre dva skutky prečinu nepriamej korupcie a jeden skutok zločinu zasahovania do nezávislosti súdu,“ informoval Dalibor Skladan, hovorca Generálnej prokuratúry.

„Neviem o tom. Nám nebolo nič doručené,“ reagoval na podanú obžalobu pre Pravdu Lindtnerov advokát Milan Cibík. Z tohto dôvodu preto ani nechcel obžalobu bližšie komentovať.

Bude veľmi pekná odmena

Prvého skutku obžaloby sa mal Lindtner podľa polície dopustiť ešte v roku 2017 v prípade sporu o bratislavský hotel Carlton, kde proti sebe stáli podnikateľ v realitách Erik Mikurčík a dvaja bohatí spoluvlastníci známej softvérovej firmy Eset Maroš Grund a Rudolf Hrubý. Lindtner vtedy kontaktoval zákonnú sudkyňu tohto prípadu vedeného na Okresnom súde Bratislava I Miriam Repákovú a chcel sa s ňou stretnúť.

„Následne po neurčitej dobe podľa predchádzajúcej dohody sa stretli pred budovu Justičného paláca v Bratislave, kde ju Lindtner požiadal, či by sa na túto vec mohla pozrieť a vec rozhodnúť v prospech Erika Mikurčíka. Keď si Repáková po určitom čase naštudovala predmetný spisový materiál opätovne sa stretli pred budovou Justičného paláca, kde povedala Davidovi Lindtnerovi, že tomuto návrhu nie je možné vyhovieť,“ píše sa v uznesení o vznesení obvinenia z 27. októbra 2020, ktoré má redakcia Pravdy k dispozícii.

David Lindtner Čítajte viac Najvyšší súd uznesením, ktoré sa týkalo väzby, porušil práva exsudcu Lindtnera, rozhodol Ústavný súd

K druhému skutku malo dôjsť v roku 2018. „David Lindtner si dal od neurčitej osoby sľúbiť neurčitý úplatok pre podpredsedu okresného súdu Bratislava Vladimíra Sklenku, konkrétne vo veci dvoch platobných rozkazov celkovo vo výške zhruba 40-tisíc eur, za to, že vybaví, aby boli tieto platobné rozkazy vydané a v tejto súvislosti osloví zákonných sudcov,“ uvádza uznesenie.

Úplatok sa týkal opäť prípadu na Okresnom súdu Bratislava I medzi súkromnou spoločnosťou TSS GRADE, ktorá žalovala Železnice Slovenskej republiky. „Na spoločnom stretnutí v blízkosti Justičného paláca Lindtner ukázal Vladimírovi Sklenkovi na prinesených listinách čísla konaní, podľa ktorých zistil, že sa jedná o sudkyne Zuzanu Moťovskú Dobošovú a Miriamu Žákovú, na čo mu uviedol, že s Moťovskou Dobošovou sa vie rozprávať a s Miriamou Žákovou skôr nie, pričom mu David Lindtner povedal, že ak to dokáže vybaviť, že bude veľmi spokojný, že tam bude veľmi pekná odmena,“ približuje uznesenie.

Takýto priebeh udalostí potvrdil aj samotný sudca Sklenka. Pri výpovedi sa ho vyšetrovatelia pýtali aj na vzťah Lindtnera a Kočnera. „Lindtner a Kočner sa stretávali, čo mu potvrdil samotný Kočner. Keď niekedy spomínali aj meno Lindtnera, Sklenka sa Kočnerovi raz posťažoval, že Dávidko vždy niečo sľúbi, keď ho Sklenka o niečo požiada, ale nakoniec to aj tak nevie vyriešiť a vybaviť. Že vždy to tak zahmlieva. Na to mu Kočner povedal, že jemu vždy Dávid, keď od neho niečo chcel, tak to vždy urobil, nepovedal na neho ani jedno zlé slovo, bol s ním spokojný,“ opísal Sklenka.

Na konci mája 2020 Lindtnerovi prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry zmenila právnu kvalifikáciu. Namiesto prečinu podplácania mu bolo obvinenie prekvalifikované na prečin nepriamej korupcie formou spolupáchateľstva.

Búrka aj Víchrica

David Lindtner sa ešte v polovici októbra 2019 po zverejnení jeho komunikácie s dnes už odsúdeným podnikateľom Marianom Kočnerom vzdal funkcie predsedu Okresného súdu Bratislava III a o pár dní neskôr ako prvý spomedzi podozrivých sudcov požiadal aj o prerušenie výkonu sudcovskej funkcie.

Po odchode zo súdu sa dal zapísať do zoznamu advokátov. Slovenská advokátska komora mu síce od septembra 2020 výkon funkcie pozastavila, sama však 11. februára 2022 svoje rozhodnutie zrušila a Lindtner sa mohol ďalej venovať advokácii.

Zadržali a obvinili ho až 11. marca 2020 v rámci akcie vyšetrovacieho tímu Hmla pod názvom Búrka. Okrem 13 sudcov NAKA zadržala aj jednu bývalú sudkyňu, správkyňu konkurznej podstaty, jednu advokátku a dve civilné osoby. Ústavný súd však vtedy nedal na Lindtnerovo väzobné stíhanie súhlas.

Druhé obvinenie prišlo vlani na jeseň. V rámci akcie Víchrica bol 28. októbra 2020 opäť zadržaný. Spolu s ním v rukách polície skončili aj podnikateľ Zoroslav Kollár a bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová. Na druhý pokus však už 29. októbra 2020 Ústavný súd súhlas na jeho vzatie do väzby udelil.

Špecializovaný trestný súd ho tak o pár dní vzal do väzby a toto rozhodnutie následne potvrdil 12. novembra aj Najvyšší súd. Ten však, ako sa neskôr ukázalo, pri svojom rozhodovaní porušil Lindtnerove práva. Skonštatoval to 14. mája prvý senát Ústavného súdu pod vedením sudcu Miloša Maďara.

Podľa nálezu Ústavného súdu „rešpekt k základnému právu sťažovateľa na osobnú slobodu, respektíve jeho právu na slobodu a bezpečnosť vyžadoval, aby mal vzhľadom na špecifické okolnosti danej veci možnosť namietať v jeho veci rozhodujúceho sudcu, u ktorého mal obavu o nedostatku jeho nezaujatosti“. Vzhľadom na skutočnosť, že nezaujatosť príslušného sudcu nebola v konaní relevantným spôsobom preverená, sú podľa Ústavného súdu spochybnené meritórne závery napadnutého uznesenia. Len niekoľko dní pred týmto rozhodnutím však Lindtnera z väzby prepustili.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad špeciálnej prokuratúry #David Lindtner