Absolútnym víťazom Slovak University Startup Cup 2022 sa stal Michal Takáč

Vo štvrtok 30. júna sa v Národnom podnikateľskom centre v Bratislave uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie celoslovenského projektu s názvom Slovak University Startup Cup 2022. Program sa začal panelovou diskusiou s úspešnými finalistami predchádzajúcich ročníkov, medzi ktorými bola Anna Kmecová (Aplikácia pre medicínu katastrof) a Andrej Bednár (PiadiBox). Pravda je mediálnym partnerom projektu.

01.07.2022 15:30
debata (1)
Video

Súťaž Slovak University Startup Cup organizuje už po siedmy krát dobrovoľná nezisková organizácia Junior Chamber International – Slovakia. Cieľom tohto projektu je podpora mladých ľudí, ktorí sa chcú vzdelávať, pracovať na sebe a podnikať. Junior Chamber International – Slovakia organizuje prednášky, semináre, diskusné kluby, manažérske hry, sympóziá, vedecké súťaže, odborné semináre a informuje mladých podnikateľov o novej legislatíve.

Od roku 2001 je oficiálnou pobočkou jednej z najväčších organizácií pre mladých podnikateľov na svete Junior Chamber International so sídlom v USA a s európskym centrom v Berlíne. Organizácia má zastúpenie v 115 krajinách sveta a viac ako 200-tisíc členov. V roku 2015 oslávila 100 rokov od svojho založenia. Jej absolventmi sú bývalí americkí prezidenti J.F. Kennedy, Gerald Ford a Bill Clinton či zakladateľ Microsoftu Bill Gates.

Na slávnostnom vyhodnotení projektu vystúpili s príhovorom zástupca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR z odboru vysokoškolského vzdelávania Peter Ondreička a spolumajiteľ BUBO Travel Agendy a EY podnikateľ roka 2011 Ľuboš Fellner. O kultúrny program sa postarala hudobníčka Veronika Hatala.

V kategórii Informačné technológie, mobilné technológie a web sa víťazom stal Marco Mrúz, líder študentského startupu Truide z Fakulty elektrotechniky a informatiky TU v Košiciach. Truide je platforma, ktorá poskytuje cestovateľské plány na mieru a šetrí čas a peniaze koncovému používateľovi. Vyplnením dotazníka požiada používateľ o cestovateľský itinerár, ktorý mu vytvorí skúsený cestovateľ alebo človek, ktorý žije vo vybranej destinácii. Súčasťou tímu je aj Martina Mikušová.

V kategórii Umelá inteligencia vybrala odborná komisia dvoch víťazov. Prvým je líder študentského startupu storePredictor Aleš Jandera z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií TU v Košiciach. Jeho startup rieši na princípe umelej inteligencie predikciu predaja a potreby produktu skladom v predikovanom časovom období. Vďaka tomu zákazníci môžu mať na sklade tovar, ktorý reálne budú potrebovať, a s tým sa reálne uvolnia voľné prostriedky na investície. Ďalšími členmi tímu sú Jakub Švantner, Kristína Hobľáková a Roman Dadulák.

Slovak University Startup Cup 2022

Pozrite si zábery zo slávnostného vyhlásenia víťazov Slovak University Startup Cup 2022.

Fotogaléria
Účastníci slávnostného vyhlásenia víťazov...
Absolútny víťaz Slovakia University Startup Cup...
+3Marco Mrúz získal cenu v kategórii Informačné...

Ďalšími víťazmi v kategórii Umelá inteligencia sú spoluzakladatelia študentského startupu SIML ai Michal Takáč a Martin Muzelák z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií TU v Košiciach. Ich startup je softvérovou platformou pre vysoko-rýchlostné numerické simulátory pre simulácie komplexnej fyziky, ktoré sú založené na umelej inteligencii. Súčasťou tímu sú ďalej Fouzia Adjalia, Maroš Pekarík, Naga Kiran a Hamid Jarnshidniaa.

V kategórii Životné prostredie, zelené technológie sa víťazom stala Michaela Pavúková, líderka študentského startupu Nobill z Pedagogickej fakulty UK v Bratislave. Cieľom startupu je presvedčiť čo najväčšie množstvo ľudí, ktorí používajú smartfón, aby presedlali na online bločky formou aplikácie. Ďalšími členmi tímu sú Mária Dorčáková, Patrik Lučkay a Peter Michaľov.

V kategórii Priemyselné technológie, technické riešenia a robotika zvíťazil líder študentského startupu Historia 3D Filip Malát z Fakulty výrobných technológií TU v Košiciach. Jeho startup sa zaoberá niekoľkými činnosťami, ktoré spája téma 3D technológií. V marci spustili prvú verziu vzdelávacieho webu, kde majú jednotlivci, študenti, ale aj firmy možnosť nahliadnuť hlbšie do tejto témy pre využitie v každodennom živote. Súčasťou tímu je aj Richard Dolhý.

Víťazom poslednej kategórie s názvom Ostatné nápady (doprava) sa stal Tomáš Greguš, líder študentského startupu Europe Night Trains z Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity. Startup sa zaoberá vytvorením pravidelných nočných železničných liniek naprieč Európou, nakoľko v súčasnosti neexistujú podobné linky spájajúce európske štáty. Tieto spojenia budú realizované moderným vozovým parkom, ktorým zabezpečia kvalitné služby. Nakoľko budú linky prevádzkované na elektrifikovaných tratiach, spoločnosť nebude pri svojej činnosti produkovať žiadne emisie. Ďalšími členmi tímu sú Štefan Krč, Tomáš Kotras a Maroš Greguš.

logo jci

Víťazom jednotlivých kategórii odovzdal diplom výkonný predseda Junior Chamber International Slovakia Marián Meško. Okrem diplomu obdržali víťazi aj značkové hodinky, poukaz na poradenské služby od VGD Slovakia, ktoré im odovzdal partner tejto spoločnosti Branislav Kováč, produkty od spoločnosti ESET, poukážky na nákup kníh od kníhkupectva Martinus a ročné členstvo v JCI Slovensko. Víťazi sú tiež nominovaní na hodnotiaci proces s medzinárodnou komisiou v rámci celosvetovej súťaže University Startup World Cup 2022.

Víťazi Slovak University Startup Cup 2022

  • Informačné technológie, mobilné technológie a web – Marco Mrúz, študentský startup Truide
  • Umelá inteligencia – Aleš Jandera, študentský startup storePredictor, Michal Takáč a Martin Muzelák, študentský startup SIML ai
  • Životné prostredie, zelené technológie – Michaela Pavúková, študentský startup Nobill
  • Priemyselné technológie, technické riešenia a robotika – Filip Malát, študentský startup Historia 3D
  • Ostatné nápady (doprava) – Tomáš Greguš, študentský startup Europe Night Trains
  • Absolútny víťaz – Michal Takáč, študentský startup SIML ai
  • Cena TV JOJ – Marco Mrúz, študentský startup Truide
  • Cena BMW Slovenská republika za trvalú udržateľnosť – Michaela Pavúková, študentský startup Nobill
  • Cenu JCI-Slovensko za najlepší podnikateľský nápad – Michaela Pavúková, študentský startup Nobill

V rámci projektu Slovak University Startup Cup boli odovzdané aj špeciálne ceny. Cenu TV JOJ spolu s mediálnou podporou projektu v hodnote 5-tisíc eur od JOJ Group získal Marco Mrúz so startupom Truide. Cenu BMW Slovenská republika za trvalú udržateľnosť si odniesla Michaela Pavúková, ktorá týmto získala aj zapožičanie inovatívneho automobilu BMW. Michaela Pavúková si tiež odniesla Cenu JCI-Slovensko za najlepší podnikateľský nápad a od Asseco Central Europe tak získala osobný mentoring s riaditeľom a predsedom predstavenstva Asseco Central Europe Jozefom Kleinom.

Absolútnym víťazom spomedzi šiestich startupov sa stal Michal Takáč so startupom SIML ai. Diplom mu odovzdal partner spoločnosti EY Tomáš Přeček. Zástupca denníka Pravda Jakub Prokeš odovzdal víťazovi certifikát na ročné predplatné denníka Pravda a mediálnu podporu projektu v hodnote 3-tisíc eur. Ľuboš Krpelán z Microsoft Slovakia mu odovzdal cenu vo forme podpory prostredníctvom svojho programu Microsoft for Startups, v ktorom je zahrnutý aj coaching a potenciálna možnosť zdrojov pre startup.

Člen predsedníctva spoločnosti Asseco Central Europe a EY podnikateľ roka 2016 Jozef Klein odovzdal Takáčovi kašírovaný šek, ktorého súčasťou bola aj špeciálna cena – mentoring s Jozefom Kleinom a s tímom Artificial Inteligence spoločnosti Exe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #projekt #podnikanie #startup #Slovak University Startup Cup