Slovensko má Národný inštitút vzdelávania a mládeže. Vznikol zlúčením 5 organizácií

Od piatka 1. júla sa Metodicko-pedagogické centrum, Slovenská pedagogická knižnica, Štátny pedagogický ústav, Iuventa – Slovenský inštitút mládeže a Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania zlúčili do Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVAM).

01.07.2022 15:45
NIVAM / Národný inštitút vzdelávania a mládeže / Foto:
debata (1)

Cieľom je lepšia dostupnosť a adresnosť pomoci učiteľom, skvalitnenie ponuky vzdelávania či posilnenie odbornosti pre modernejšie školstvo, informovalo Ministerstvo školstva.

Podľa rezortu to tiež znamená efektívnejšie využitie finančných zdrojov na vzdelávanie, ktoré bolo dlhodobým zámerom ministerstva.

„Vznikom NIVAM plníme jeden z našich záväzkov, ktorý sme dali pri nástupe na rezort. Tým bolo zjednotenie a sfunkčnenie organizácií, ktoré patria pod rezort. Pod jednu strechu dostávame organizácie, ktorých fungovanie si je blízke a ktoré sa venujú oblastiam ako vzdelávanie učiteľov, zmeny v obsahu vzdelávania, práca s mládežou či štandardizovanému testovaniu,“ priblížil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Ako doplnil, cieľom je, aby tieto organizácie fungovali efektívnejšie, lepšie a slúžili ako pomoc pre učiteľov a žiakov.

NIVAM bude poskytovať vzdelávanie a poradenstvo pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom, metodicky usmerňovať školy a školské zariadenia, aplikovať pedagogický výskum, organizovať predmetové olympiády a súťaže, poskytovať externé testovanie na školách, neformálne vzdelávať mládež či spravovať knižničný fond. Zároveň bude reflektovať na potreby vzdelávania pre moderné školstvo a plniť aktivity z plánu obnovy.

„NIVAM vytvorí a ponúkne priestor pre spoluprácu expertov v oblasti vzdelávania po obsahovej aj odbornej stránke a zároveň aj lepšiu dostupnosť a adresnosť podpory pomoci učiteľom a pracovníkom s mládežou v regiónoch,“ povedal poverený generálny riaditeľ NIVAM Ivan Pavlov. Zároveň doplnil, že jednou z kľúčových úloh národného inštitútu bude podpora učiteľov pri implementácii nového štátneho vzdelávacieho programu pre základné vzdelávanie a zavádzaní podporných opatrení do výchovy a vzdelávania.

NIVAM bude mať sídlo v Bratislave na Ševčenkovej ulici, podporu v regiónoch bude zabezpečovať osem krajských pracovísk inštitútu a pracovisko v Komárne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Národný inštitút vzdelávania a mládeže