Pre Sulíka prišiel správny čas na odchod z koalície

Fínsko a Švédsko sú už len krok od vstupu do NATO. Súhlasiť musí aj Slovensko. "Keby to parlament odhlasoval ešte v lete, bolo by to od nás veľké gesto," povedal Andrej Matišák.

02.07.2022 06:00
debata (62)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Koaličná kríza nepoľavuje, SaS ide riešiť na mimoriadnej republikovej rade otázku, či zostane v koalícií. Takýto krok neurobila od začiatku volebného obdobia, čo znamená, že pohár trpezlivosti s Igorom Matovičom (OĽaNO) Richardovi Sulíkovi pretiekol.

Podľa komentátora denníka Pravda Mariána Repu by bol pre ďalšiu existenciu koalície ideálnym riešením odchod oboch politických lídrov. To ale v podcaste Počúvajte pravdu označil za nereálne. „Konflikt je permanentný, liberáli nechodia na koaličné rady. Ak nechce Sulík úplne stratiť tvár, teraz je ten správny čas na odchod,“ konštatoval komentátor.

Na otázku, či koalícia „prežije“ leto, odpovedal odkazom na mimoriadnu republikovú radu SaS: „V stredu príde kľúčové rozhodnutie.“ Za nešťastné označil snahy premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorými sa snaží napätie v koalícií zmierňovať.

„Jeho účasť na tlačovke Matoviča, kde oznámili pomoc učiteľom, a zvyšok koalície o ničom nevedela, bola chybou,“ dodal Repa. Je presvedčený, že jednorázový finančný príspevok pre pedagógov nie je dostatočný, a prihovára sa za systémové navýšenie platov o sedem percent. „Štvrtkový protest pred úradom vlády bol len potvrdením zlej situácie v školstve,“ zdôraznil v podcaste.

Vypočujete si aj hodnotenie samitu NATO v Madride, na ktorom členské krajiny potvrdili rozšírenie Aliancie o Fínsko a Švédsko. Obe severské krajiny majú vstupné protokoly podpísať už v utorok, a následne ich ratifikujú parlamenty členských krajín. Na Slovensku ale začali parlamentné prázdniny, a je reálne, že ratifikácia by prišla do úvahy až v septembri.

Bolo by veľkým gestom, keby poslanci prázdniny prerušili, a vstup Fínska a Švédska podporili,“ vyslovil v podcaste Andrej Matišák, komentátor zahraničnej redakcie denníka Pravda.

rozšírenie nepovažuje len za ďalší zisk geografického priestoru pre Alianciu, ale aj ako ďalšiu strategickú výhodu pre všetky členské krajiny NATO. „To neznamená, že členovia NATO majú nejaké útočné ambície voči Rusku,“ uviedol.

Za významné rozhodnutie označil snahu NATO posilniť východné krídlo vrátane Slovenska. Matišák nepredpokladá, že v tejto súvislosti dôjde k posilneniu prítomnosti vojsk NATO. „Na Slovensku pôsobí okolo 1 700 vojakov, a nepredpokladám, že by sme požadovali ich navýšenie,“ upresnil.

Ako uspela na samite NATO prezidentka Zuzana Čaputová? Baví premiéra Hegera viac zahraničná ako domáca politika? Je prínosom, že automobilka Volvo Cars sa rozhodla budovať pri Košiciach nový závod na výrobu elektroautomobilov? Odpovede sa dozviete v podcaste Počúvajte pravdu s komentátormi denníka Pravda Mariánom Repom a Andrejom Matišákom.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Počúvajte Pravdu