Kauza fekálneho fantóma: Bol generál Macko obeťou spravodajskej operácie?

Prípad „fekálneho fantóma" alebo „hovnomena", ako bulvárne médiá nazývali Martina Macka, sa po siedmich rokoch vracia na začiatok. Syn generála Pavla Macka na súde uspel a o jeho prípade sa bude rozhodovať znovu. Najvyšší súd sa stotožnil aj s dovolaním ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS) a zrušil odsudzujúci rozsudok, ktorým bol Martin Macko uznaný za vinného z fekálnych útokov. „Neskoro, ale predsa!“ reagoval na rozhodnutie súdu generál vo výslužbe a bývalý najvyššie postavený Slovák v štruktúrach NATO Pavel Macko.

04.07.2022 11:19 , aktualizované: 14:36
Pavel Macko Foto: ,
Otec „fekálneho fantóma" generál Pavel Macko
debata (247)

Martina Macka zadržala polícia v súvislosti s útokmi na ženy v novembri 2015. Pri výsluchu sa polícii k útokom priznal, svoje priznanie však neskôr odvolal.

Celý prípad sa však ešte viac zamotal, keď napriek zadržaniu útoky neustali a následne polícia zadržala úplne iného páchateľa. V roku 2016 bol totiž za ďalšie útoky odsúdený fitnes tréner Dušan Seliga, ktorý sa priznal a svoje činy oľutoval. Súdy však Macka aj napriek tomu odsúdili.

Najvyšší súd vyhovel dovolaniu ministerstva spravodlivosti a zrušil uznesenie Krajského súdu Bratislava. Ten v júni 2018 zamietol odvolanie Macka, a tak potvrdil odsudzujúci rozsudok z novembra 2017. Najvyšší súd uznal, že rozhodnutím krajského súdu bol porušený zákon v neprospech obžalovaného Macka.

Aj keď chýb bolo v predchádzajúcom odsudzujúcom rozhodnutí súdu viacero, Najvyšší súd poukázal najmä na dva problematické dôkazy – priznanie obžalovaného, ktoré malo byť urobené pod nátlakom, a tiež výsledky rekognície, teda opoznávania páchateľa poškodenými svedkami. Oba dôkazy boli podľa názoru Najvyššieho súdu získané nezákonným spôsobom. „Dva dôkazy, ktoré možno označiť za kľúčové, sú nevykonateľné,“ vyhlásil predseda senátu Martin Bargel.

Pôvodne bol Macko spod obžaloby z výtržníctva oslobodený. Okresný súd Bratislava IV vo februári 2017 neuveril žalobe prokurátora, pretože sa podľa neho nepodarilo preukázať vinu obžalovaného. Krajský súd ale následne v auguste 2017 tento rozsudok zrušil a prikázal okresnému súdu rozhodnúť opäť.

Pretože bol sudca viazaný právnym názorom krajského súdu, v novembri Macka už odsúdil. Dostal osem mesiacov väzenia s odkladom na skúšobnú dobu 14 mesiacov a bola mu tiež nariadená ochranná liečba.

Macko proti odsudzujúcemu rozsudku podal odvolanie, ale nepochodil. Krajský súd už tento verdikt v júni 2018 potvrdil. Druhú šancu dala Mackovi až nová ministerka spravodlivosti, ktorá v novembri 2020 využila svoje oprávnenie a podala na Najvyšší súd mimoriadne dovolanie.

Generál Macko zvláštny prípad svojho syna interpretuje ako diskreditačnú kampaň namierenú proti jeho osobe. Tvrdil, že táto kauza mohla byť vyvolaná s cieľom jeho odstavenia v ozbrojených silách. V tom čase bol totiž vo funkcii zástupcu náčelníka generálneho štábu.

„Neodchádzal som z urazenej márnomyseľosti, ale s obavami o bezpečnosť svoju a svojej rodiny. V roku 2017 sa totiž udialo v tomto prípade veľmi veľa, vrátane život ohrozujúcej spravodajskej operácie namierenej priamo proti mne,“ napísal Macko na sociálnej sieti v reakcii na verdikt Najvyššieho súdu. Cieľom tejto spravodajskej operácie mala byť podľa Macka jeho diskreditácia.

A Macko dodáva, že napriek pozitívnemu rozhodnutiu súdu sa táto operácia podarila. „Týmto chcem úprimne poďakovať vám všetkým, ktorí ste nám verili a nedali ste na zámernú propagandu a cieľavedomú diskreditáciu. Veríme, že s vašou podporou dotiahneme celý prípad do úspešného konca. Bohužiaľ, nálepku, že syn je h*man, už nijaké súdne rozhodnutie z neho úplne nezmyje. Rovnako ako nám nikto nevráti stratené roky života a trvalú ujmu,“ uzavrel generál vo výslužbe.

© Autorské práva vyhradené

247 debata chyba
Viac na túto tému: #Krajský súd v Bratislave #generál Pavel Macko