Pokračovanie článku: Nové nemocnice v Bratislave a Martine? Peniaze na ne budú, čas nie

Krajčí: To sa nedá stihnúť

Najmladším fakultným zdravotníckym zariadením na Slovensku je Nemocnica sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. Práce na nej sa začali v roku 1986. Ďalšiu novú Nemocnicu sv. Michala v Bratislave otvoril štát v roku 2015.

Nemocnica na Rázsochách je vo výstavbe 30 rokov. Žiadna z vlád demokratického Slovenska ju nedokázala dokončiť. Nemocnica v Martine sa mala začať stavať v roku 2019 a hotová mala byť v roku 2022.

Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) je v otázke dodržania termínov do roku 2026 skeptický. „To sa ani v optimistickom scenári nedá stihnúť a zostáva nám teda nádej, že Európska komisia posunie tento termín na neskôr," skonštatoval Krajčí. Doplnil však, že Slovensko tieto nemocnice potrebuje ako soľ.

„Ambícia je veľmi veľká, pretože sme sa rozhodli, že postavíme na Slovensku nie jednu, ale dve špičkové nemocnice,” povedal Heger.

Finančná skupina Penta neverí štátu, že míľniky stihne. „Krajina sa nepoučila z chýb minulosti a dnes reálne smerujeme k premrhaniu historickej príležitosti pre celé slovenské zdravotníctvo. Z dostupných informácií je jasné, že ani jeden projekt veľkej štátnej nemocnice nestihne v plnom dokončení stanovený termín do júna 2026,“ vyhlásil hovorca Kráľ.

Namiesto toho podľa neho „reálne hrozí dostavanosť iba na úrovni železobetónových skeletov, ktoré budú potrebovať na plnú dostavbu oveľa vyššie verejné finančné zdroje, ako je dnes plánované“.

Ak by sa nepodarilo postaviť Rázsochy, tak by sa zastavila transformácia poskytovania zdravotnej starostlivosti v hlavnom meste. Plán obnovy ráta s tým, že Rázsochy postupne nahradia nemocničné zariadenia v Bratislave. Ak by sa nepostavili, tak by taktiež utrpelo aj vzdelávanie budúcich medikov, pretože Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave by na modernú výučbu nemala svoje priestory. Namiesto fakultných zariadení by museli využívať súkromnú nemocnicu Bory.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #fond obnovy