Pokračovanie článku: Nové nemocnice v Bratislave a Martine? Peniaze na ne budú, čas nie

Mestá, v ktorých sa budú stavať nové nemocnice, chcel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) oznámiť ešte v marci. Potom 15. júna a nakoniec sa mu to podarilo na štvrtý pokus, na treťom rokovaní vlády tento týždeň – z Plánu obnovy a odolnosti sa postavia dve moderné nemocnice na bratislavských Rázsochách a v Martine.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) schválenie nových nemocníc doteraz brzdili. Premiér to vysvetľoval „rozdielnymi pohľadmi na vec“.

Aj minulý týždeň musel Lengvarský preratúvať lôžka a rozhodnutie o schválení projektov sa odkladalo, kým od Matoviča nedostal definitívny súhlas.

Pri rozhodovaní o výstavbe sa spomínali aj zariadenia na východe Slovenska, i to, že by peniaze na výstavbu nemocníc dostala finančná skupina Penta. Vláda sa však nakoniec rozhodla pre dva najpripravenejšie štátne projekty.

Ministrovi Lengvarskému sa uznesenie podarilo pretlačiť cez vládu v piatok. Upozorňuje však, že 1. júl nebol ten najdôležitejší termín. Zlomový podľa neho bude prvý kvartál 2024, keď musia byť zazmluvnené firmy, ktoré nemocnice postavia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #fond obnovy