Vláda v troskách: SaS chce Matovičovu hlavu, Sulík vypovedal koaličnú zmluvu

SaS vypovedala koaličnú zmluvu a na budúci týždeň dá premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) v písomnej podobe svoje podmienky. Liberáli žiadajú novú koaličnú zmluvu. Bez Igora Matoviča (OĽaNO)

06.07.2022 11:30 , aktualizované: 18:49
Igor Matovič, Richard Sulík Foto: ,
Igor Matovič (vľavo) je pre Sulíkovu SaS vo vláde neprijateľný.
debata (497)

VIDEO: Strana SaS vypovedala v stredu koaličnú zmluvu.

Video

„Tak ako doteraz sa už pri najlepšej vôli nedá pokračovať. Verejné peniaze sú nás všetkých, všetkých občanov. Pre každého politika by mala byť štátna kasa posvätná. Nemienime sa pozerať, ako si z nej Igor Matovič spravil pokladničku pre svoje nápady,“ povedal po rokovaní mimoriadnej a rozšírenej Republikovej rady strany SaS jej predseda Richard Sulík.

Za „najväčší problém koalície“ SaS považuje práve Matoviča, ktorý vedie mandátovo najsilnejšie hnutie OĽaNO a je ministrom financií. „Osobne ma mrzí, že som musel vysloviť túto vetu,“ povedal Sulík, ktorý s Matovičom spolupracuje už tretie volebné obdobie.

Preto by podľa liberálov mal premiér Matoviča odvolať. „Viem si predstaviť, že Matovič bude chodiť na koaličné rady, ja budem chodiť na zasadnutia vlády,“ povedal Sulík.

„Sme rok a pol do volieb. Ak by to takto pokračovalo ďalej, bola by SaS spoluzodpovedná za triumfálny návrat Roberta Fica,“ vysvetľoval rozhodnutie strany Sulík.

VIDEO: OĽaNO vyzýva SaS: Chceme ísť s vami ďalej, ide o všetko.

Video

Potvrdil, že poslednou kvapkou v pohári trpezlivosti liberálov bolo prelomenie veta prezidentky Zuzany Čaputovej pri protiinflačnom balíčku. „Je to vyše miliardový balíček, ktorý nie je krytý. Veto bolo prelomené za pomoci fašistov,“ pripomenul Sulík.

Jeho spolustranníkom prekáža, že „Matovič rozoštváva spoločnosť“. „Už celé mesiace je v konflikte s každým, kto s ním nesúhlasí bezpodmienečne,“ zdôraznil minister hospodárstva. „Svojimi útokmi poštval proti sebe celú spoločnosť,“ pokračoval Sulík.

Tvrdí, že na kroky premiéra Hegera. Keď sa však nič nedialo, začala konať SaS. „Bol som nútený prestať chodiť na koaličné rady. Mali sme snahu to urovnať, ale bol to opäť Igor Matovič, ktorý obvineniami, že my niečo pečieme s fašistami, zmaril,“ pripomenul snahu šéfa parlamentu a lídra koaličného hnutia Sme rodina Borisa Kollára o urovnanie sporu medzi Sulíkom a Matovičom.

SaS dáva čas premiérovi Hegerovi do konca augusta. „SaS vypovedá koaličnú zmluvu, ktorá bola viackrát a masívne porušená našimi partnermi. Koaličnú zmluvu vypovedáme dnes a od premiéra očakávame návrh novej koaličnej zmluvy, ktorá bude zohľadňovať aktuálne politické reálie a politické dianie a z ktorej vyplynie, že Igor Matovič nebude členom vlády. Ak nebude nová koaličná dohoda do 31. augusta, štyria ministri za SaS podajú demisiu,“ prezentoval Sulík dohodu z Republikovej rady SaS.

SaS očakáva, že text novej zmluvy pripraví práve premiér Heger.

VIDEO: Reakcia Borisa Kollára na vypovedanie koaličnej zmluvy
Video

© Autorské práva vyhradené

497 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #Jaroslav Naď #Igor Matovič #SASKA