Cigániková: O Edovi som stratila ilúzie. Musí sa rozhodnúť, či vymení koalíciu za ministra, čo zničil vládu

Liberáli sú pripravení na všetky možnosti, vrátane odchodu do opozície. Podporili by menšinovú vládu?

07.07.2022 18:20
debata (80)

Ultimátum liberálov, v ktorom žiadajú odchod šéfa OĽaNO Igora Matoviča z vlády, spustilo doteraz najvážnejšiu koaličnú krízu. Strana SaS sa tak rozhodla na základe hlasovania členov republikovej rady. „Toto nie je koalícia, do ktorej sme vstupovali. Nemám dôvod v nej zostať,“ vysvetlila v rozhovore pre TV Pravda poslankyňa parlamentu Jana Bittó Cigániková.

VIDEO: Ako sa bude situácia vyvíjať podľa Jany Bittó Cigánikovej? Dokázali by podporovať menšinovú vládu?

Video

Na jednej strane nepopiera skutočnosť, že Matovič dokázal vyhrať voľby a porazil Fica. „Ale spoločnosť rozoštval tak, ako nikto predtým. On je najväčší problém,“ dodala.

Riešenie krízy má podľa nej v rukách koaličný partner, a to hnutie OĽaNO. Zásadné rozhodnutie by mal urobiť premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorý ale Cigánikovú sklamal: „Od Eda sme čakali viac, stratila som o ňom ilúzie.“

Týmto vyjadrením spochybnila možnosť, že by sa premiér rozhodol navrhnúť odvolanie ministra Matoviča. „Je na Hegerovi, či vymení koalíciu za jedného ministra, ktorý mu zničil vládu,“ pripomenula. Viac sa prikláňa k možnosti, že Matovič zostane. Reakcia SaS by bola v takom prípade jasná.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Jana Bittó Cigániková #SASKA