Pokračovanie článku: Súmrak koalície? Toto je päť scenárov, ako sa všetko môže skončiť

Scenár 1: Matovič odíde

Ak by sa mandátovo najsilnejšie hnutie rozhodlo prijať podmienky, znamenalo by to okrem iného aj odchod lídra OĽaNO Igora Matoviča z vlády. Usadil by sa v parlamentných laviciach. Sulík tvrdí, že „si vie predstaviť, že on by chodil na vládu a Matovič do parlamentu“.

Obaja najväčší rivali by sa mali stretávať na koaličných radách, pretože aj prípadný nový model ráta s tým, že koaličnú radu budú tvoriť predsedovia štyroch koaličných strán, ale Sulík si trúfa tieto stretnutia buď vydržať, alebo obmedziť na minimum.

Politologička Darina Malová už viackrát upozornila, že rivalita medzi Sulíkom a Matovičom by sa v prípade jeho odchodu z kabinetu preniesla na pôdu zákonodarného zboru. „Aj keby k tomu prišlo, možno predpokladať, že Matovič začne okamžite organizovať volebnú kampaň z poslaneckých lavíc,“ uviedla politologička pre TASR.

Politológ Juraj Marušiak však podotýka, že odvolanie Matoviča by pre premiéra Hegera mohlo znamenať konflikt priamo vo vnútri OĽaNO. „Musí čakať, že bude mať na krku konflikt so svojou vlastnou stranou. To znamená potenciálny rozkol v koalícii aj v OĽaNO,“ podotkol Marušiak s tým, že taký rozkol sa môže skončiť aj hlasovaním o dôvere premiérovi. „Reálne si to neviem predstaviť, pretože Matovič je nespochybniteľným lídrom tejto strany a strana, na čele ktorej by nestál, by už nebola OĽaNO,“ dodal.

Na stôl však môže prísť aj požiadavka obyčajných, aby z vlády odišiel aj Sulík. Sám minister hospodárstva v podstate aj očakáva, že príde. „Budem to riešiť potom. Budem sa pýtať na dôvody,“ povedal Sulík s tým, že je presvedčený, že jeho ministerstvo funguje dobre.

Malová si myslí, že riešenie tejto situácie skôr smeruje k odchodu SaS z koalície.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Hegerova vláda