Pokračovanie článku: Súmrak koalície? Toto je päť scenárov, ako sa všetko môže skončiť

Scenár 2: OĽaNO sa zatne

VIDEO: Šipoš (OĽaNO) o SaS: Čo urobiť, keď vás vyfackajú a nedajú žiadne možnosti?

Video

V súčasnosti veľmi reálny scenár. Už v stredu posielali obyčajní videoodkaz SaS a žiadali ju, aby sa vrátila za koaličný stôl. A to už vedeli, že na tom stole je požiadavka na Matovičov odchod.

OĽaNO sa naozaj zatlo. Predsedníctvo vo štvrtok prijalo oficiálne vyhlásenie. „Záleží nám na čitateľných vzťahoch s našimi koaličnými partnermi. Preto hnutie OĽaNO vopred komunikovalo, že nepristúpi na akékoľvek ultimatívne požiadavky strany SaS a Igor Matovič zostane ministrom financií,“ píše sa vo vyhlásení.

Požiadavku, aby sa Heger zbavil ministra financií a svojho vlastného straníckeho šéfa vyhodil z vlády, považuje hnutie za nereálnu požiadavku.

„Veľmi nás to mrzí, ale z toho nám skôr vyplýva, že nejde o úprimnú snahu dohodnúť sa, ale len o hľadanie zámienky na vopred naplánovaný odchod z vlády. Naše stanovisko zostáva a zostane nemenné,“ tvrdí predsedníctvo hnutia.

Dodáva, že „verí, že strana SaS od svojho plánu povaliť ďalšiu vládu k 1. septembru nakoniec pre dobro demokratického Slovenska ustúpi“.

„Určite to nedopadne tak, že odstúpi Matovič a neodstúpi Sulík. Bolo by to politicky nevyvážené a znamenalo by to poníženie hnutia OĽaNO. Toto si obyčajní ľudia nemôžu dovoliť. Odstúpením Matoviča a zotrvaním Sulíka sa to určite neskončí. To neprechádza do úvahy. Nemalo by to politickú logiku. Z mocenského hľadiska by to bola pre OĽaNO prehra. Matovič už predsa jeden ústupok urobil, keď sa vzdal funkcie predsedu vlády. Jediné riešenie je demisia oboch koaličných lídrov,“ myslí si politológ z Vysokej školy politických a spoločenských vied Kutná Hora Tomáš Koziak.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Hegerova vláda