Pokračovanie článku: Súmrak koalície? Toto je päť scenárov, ako sa všetko môže skončiť

Scenár 3: SaS buchne dvermi

VIDEO: Bittó Cigániková (SaS): Ak by sme zostali ticho, z Matoviča by sme sa zbláznili.

Video

Karty sú rozdané a proti sebe stoja dve tvrdohlavé strany. Jedna žiada to, čo druhá nechce povoliť. Heger už pred týždňom oznámil, že pracuje na nových pravidlách fungovania koalície. Potvrdil, že koaličnú radu by mali v prvom rade tvoriť predsedovia strán. Ako by však mali komunikovať, to nepovedal, s tým, že nové pravidlá najskôr predstaví jednotlivým partnerom.

Pravda oslovila Hegera s otázkami na túto tému, Úrad vlády však zostal ticho. Hegerovi nahráva, že vláda bude mať prázdniny, s o to väčšou vervou sa môže pustiť do záchrany vlastného kabinetu.

Malová si myslí, že v súčasnosti je pre SaS výhodné opustiť koalíciu. „Je to Richard Sulík, kto má dobre rozdané karty aj v prípade predčasných volieb,“ poznamenala. Podľa voličských preferencií sú liberáli už druhý rok najúspešnejším koaličným subjektom. V prieskumoch im zvyčajne patrí druhé alebo tretie miesto. Predbieha ich – vysoko – Hlas Petra Pellegriniho, prípadne Smer Roberta Fica.

Naopak, OĽaNO sa hýbe okolo osem, deväť percent. Sme rodina po dlhom čase siahala na deväť percent. No a Za ľudí je hlboko v poli porazených, jej preferencie sa točia okolo dvoch percent.

Podľa Koziaka by však odchod z vlády nebol pre SaS napriek súčasným preferenciám výhodný. „Azda sa chcú dohodnúť na nejakom kompromise a tú svoju požiadavku radšej postavili takto radikálnejšie, aby bolo z čoho spúšťať. Ani v rámci strany SaS však asi nie je taký jednoznačný názor, ako ho prezentujú, že treba postupovať takto radikálne. Ani v SaS si všetci rozpad vlády neprajú. Ak by ale na svojich prehnaných požiadavkách trvali a takto tlačili na rozpad vlády, bolo by to krajne nezodpovedné, neprezieravé a bolo by to mimoriadne zlá investícia do politickej budúcnosti strany. SaS by takýmto krajne neracionálnym a politicky hlúpym rozhodnutím nad sebou urobila politický kríž. Takže nepredpokladám, že by to chceli dotlačiť až do takejto situácie,“ zdôrazňuje Koziak.

Ak SaS odíde z koalície, buď sa Heger pokúsi vládnuť s menšinovou vládou, alebo jednoducho budú predčasné voľby.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Hegerova vláda