Pokračovanie článku: Súmrak koalície? Toto je päť scenárov, ako sa všetko môže skončiť

Scenár 5: Predčasné voľby

VIDEO:

Podľa Malovej najpravdepodobnejší scenár. Voličské preferencie uprostred funkčného obdobia sú však jedna vec, výsledky volieb druhá. Podľa preferencií by voľby vyhral Hlas, nasleduje Smer, SaS. Do parlamentu by sa však dostalo aj Progresívne Slovensko a KDH. S oboma subjektmi vedie Matovič vojnu – minimálne na sociálnych sieťach.

OĽaNO a Sme rodina by nedokázali zostaviť vládu.

Brány parlamentu by prekročila s veľkou pravdepodobnosťou aj Republika, ktorá vznikla vlani odštiepením od ĽS NS. Hoci sa snaží, nedarí sa jej zbaviť extrémistickej nálepky.

„Treba ale rozmýšľať o tom, aké sú alternatívy a čo príde potom. Aj o tom je politika. Povaliť vládu bez toho, aby ukázali nejakú perspektívu, určite nie je dobré riešenie. Aj ako pravdepodobná perspektíva sa v súčasnosti javí práve koalícia strán, proti ktorým súčasné vládne strany najviac vystupujú. Ak ich odchod z koalície spôsobí rozpad vlády a predčasné voľby, za novú vládu Smeru, Hlasu a extrémistov ponesú zodpovednosť určite najmä oni. Situácia by bola vlastne analogická s rozpadom vlády Ivety Radičovej, kde sa Sulík tiež zaštiťoval princípmi, a vieme, kam to viedlo,“ zdôraznil Koziak.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Hegerova vláda