Rezort zdravotníctva preveruje možnosti obstarania vakcín proti opičím kiahňam

Pracovná skupina Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR odporučila zakúpiť do 2000 dávok vakcín proti pravým kiahňam, uviedol komunikačný odbor rezortu. Vakcíny poskytujú efektívnu ochranu aj proti opičím kiahňam.

08.07.2022 12:03
Ministerstvo zdravotníctva Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

„MZ aktuálne preveruje možnosti obstarania týchto vakcín vrátane centrálneho obstarávania Európskou komisiou,“ ozrejmilo. Zakúpené vakcíny sa následne podľa neho dodajú do špecializovaných centier naprieč Slovenskom.

Ministerstvo zdôraznilo, že staršia a riziková populácia z pohľadu veku očkovanie proti pravým kiahňam už absolvovala v mladosti.

Opičie kiahne Čítajte viac Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní

Pracovná skupina, na ktorú sú prizývaní aj odborníci z oblasti epidemiológie, podľa rezortu nateraz neidentifikovala opičie kiahne ako bezprostrednú hrozbu verejného zdravia.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR minulý mesiac avizoval, že vakcínou účinnou proti opičím kiahňam by sa na Slovensku mali očkovať iba úzke kontakty s vysokým rizikom nákazy na ich vlastnú žiadosť a zdravotníci v profesionálnom riziku. Existuje podľa neho predpoklad, že vakcína sa u nás bežne v ohniskách nebude používať, alebo sa bude používať zriedkavo.

Peter Sabaka Čítajte viac Sabaka: Covid ani opičie kiahne by leto narušiť nemali

Na Slovensku vo štvrtok (7. 7.) potvrdili prvý prípad opičích kiahní. Nakazená osoba je vo veku 20 až 59 rokov, nakazila sa pravdepodobne v zahraničí. Je izolovaná a hospitalizovaná. Všetky úzke kontakty podchytil príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #opičie kiahne