Remišová: Kríze sa dalo predísť. Krajčír: Nebudeme brániť predčasným voľbám

Šéfka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová tvrdí, že súčasnej koaličnej kríze sa dalo predísť. "My sme povedali, takisto ako Boris Kollár, že budeme právo veta rešpektovať. Keby si Richard Sulík uplatnil aj na rodinný balíček, kvôli ktorému vypovedal koaličnú zmluvu, my by sme to rešpektovali. Preto právo veta koaličných partnerov považujeme za niečo posvätné," povedala Veronika Remišová. Podľa nej sa v zásadných veciach koaličná zmluva dodržiava.

08.07.2022 17:00
debata (16)

„Ak niekto nedodržiava koaličnú zmluvu, nie je predpoklad, že bude dodržiavať akúkoľvek inú koaličnú zmluvu. To je o zodpovednosti a že si poviete: Som chlap, dodržiavam dohody a podľa toho sa aj správam,“ tak reagovala na možnosť, že koalícia uzavrie novú partnerskú zmluvu.

Remišová tvrdí, že ju štve, keď „politici namiesto toho, aby riešili problémy, chodia sa vyplakávať do médií“.

Video

Tak ako Za ľudí aj hnutie Sme rodina dáva ruky preč od najnovšieho sporu v rámci koalície. „Naše hnutie sa do žiadnych konfliktov nezapája. Mrzí ma, čo predvádzajú kolegovia na jednej strany z OĽaNO, na druhej z SaS,“ vysvetľuje poslanec Národnej rady za hnutie Sme rodina Ľuboš Krajčír.

Aj on si myslí, že ide „o konflikt dvoch pánov“, a nie strán. Na obvinenie, že sa nedodržiava koaličná zmluva, Krajčír reagoval, že to bola aj poslankyňa za SaS Janka Bittó Cigániková, ktorá rokovala s ĽS NS a Republikou. „A to im nevadilo, že porušila koaličnú dohodu,“ reagoval Krajčír s pripomienkou, že práve Bittó Cigániková nepodpísala ani koaličnú zmluvu.

Video

„Jedna vec je koalícia a druhá vec je situácia, ktorá je. Ak máme pomôcť ľuďom v týchto ťažkých ekonomických časoch a ak sa nevedia rozhýbať koaliční partneri, a je tu dobrý opozičný návrh, tak nevidím dôvod, prečo nezahlasovať,“ myslí si Krajčír.

Sme rodina sa podľa neho nechce miešať do riešenia sporu medzi dvoma šéfmi koaličných strán – Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom. „Chcem veriť, že sa dohodnú. Ale keď sa na konci dňa dohodneme na predčasných voľbách, my tomu brániť nebudeme,“ potvrdil stanovisko hnutia Sme rodina.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Sme rodina #Veronika Remišová #Za ľudí