Matovič sa konečne vyjadril k ultimátu SaS. Vie, kto je za tým a chce im prejsť cez rozum

Igor Matovič prelomil mlčanie a vyjadril sa ku koaličnej kríze tradičným spôsobom - na sociálnej sieti.

08.07.2022 19:24
debata (169)

Za prípadný pád vlády 1. septembra môže podľa lídra OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča aj mafia. V najnovšom statuse na sociálnej sieti totiž tvrdí: „Mafia urobí aj nemožné, aby ‚pomohla‘1. septembra protikorupčnú vládu povaliť.“

VIDEO: Šipoš (OĽaNO) o SaS: Čo urobiť, keď vás vyfackajú a nedajú žiadne možnosti?

Video

Myslí tým ultimátum, dokedy žiada SaS uzavrieť novú koaličnú zmluvu a odvolať Matoviča z čela rezortu financií. Povalenie vlády je však len jeden z možných scenárov, pretože tri zostávajúce strany by síce zostavili len menšinovú vládu, v parlamente by však spolu s časťou nezaradených naškrabali potrebných 76 poslancov, aby mali v pléne prostú väčšinu.

„Uvoľniť Fica, Pellegriniho a spol. zo zovretia NAKA stojí za to. 26 miliard eur z eurozdrojov lákavých na rozkradnutie v nasledujúcich 5 rokoch stoja za to…“ pokračuje Matovič.

Už viackrát vyhlásil, že šéfovia dvoch najsilnejších opozičných strán, teda bývalý trojnásobný premiér Robert Fico zo Smeru a bývalý premiér Peter Pellegrini z Hlasu, sa snažia vyvolať predčasné parlamentné voľby z dvoch dôvodoch. Prvým je približne tridsiatka odsúdených bývalých nominantov Smeru a druhým eurofondy. Opozícia v súčasnosti zbiera podpisy pod petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách.

Matovič sa však nevzdáva. Nehovorí o tom, ako vyriešiť koaličnú krízu, hoci SaS žiada jeho odchod a OĽaNO vyhlásilo, že to je neprimeraná požiadavka. Aktuálny strážca štátnej kasy sa chystá na niečo iné.

„Prejsť (mafii, Smeru a Hlasu – pozn. red.) cez rozum stojí za to tiež,“ uzatvára svoj status a na konci pripojil hashtag #NebojteSa.

Spory v koalícii sa preniesli aj do debaty pod Matovičových statusom. Časť ľudí mu „drží palce“ a žiada, aby „bojoval ešte intenzívnejšie“ a „konečne urobil poriadok“. Ale časť ľudí vidí v 26 miliardách eur „lepidlo koalície“. „Tých 26 miliárd drží vašu vládu so zaťatými zubami nad vodou a všetci už slintáte, kto si koľko odšklbne. Protikorupčná vláda?“ reaguje jeden z diskutujúcich. Ale časť komentárov je pomerne strohých a radí ministrovi, aby „jednoducho odišiel“.

VIDEO: Cigániková: O Edovi som stratila ilúzie. Musí sa rozhodnúť, či vymení koalíciu za ministra, čo zničil vládu

Video

© Autorské práva vyhradené

169 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Hegerova vláda