Znalec skúmal nahrávky Gorily u Trnku aj Kočnera. Sú identické, potvrdil na súde

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka si na pojednávaní vypočul výpoveď troch znalcov. Jeden potvrdil, že zvukové súbory Gorily na údajnom Trnkovom počítači sa zhodujú s tými, ktoré mal Marian Kočner. Druhá znalkyňa potvrdila autenticitu nahrávky, kde Kočner Trnkovi nadával a tretia povedala, že hlasy patria Kočnerovi a Trnkovi.

11.07.2022 08:00 , aktualizované: 13:26
Dobroslav Trnka Foto: ,
Dobroslav Trnka pred súdnym pojednávaním 11. júla 2022
debata (45)

Po dvoch pojednávacích dňoch pokračoval na Okresnom súde Bratislava I proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze schovávania nahrávok SIS známych ako Gorila.

Pojednávanie sa malo pôvodne konať ešte vlani v decembri. Súd ho však zrušil z dôvodu uprednostnenia inej trestnej veci, ktorá mala prednosť, pretože bola väzobná. Nepojednávalo sa ale ani v apríli, kedy sa zas Trnka ospravedlnil pre vážne zdravotné problémy a hospitalizáciu.

VIDEO: Trnka prichádza na súd
Video

Po takmer desiatich mesiacoch prišli na rad výsluchy niekoľkých znalcov a v nasledujúcich dňoch by tiež mala byť oboznámená nahrávka označovaná ako Gorila.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka si na pondelňajšom pojednávaní vypočul výpoveď troch znalcov. Jeden potvrdil, že zvukové súbory Gorily na údajnom Trnkovom počítači sa zhodujú s tými, ktoré uchovával už odsúdený podnikateľ Marian Kočner na USB kľúči.

Druhá znalkyňa potvrdila autenticitu verejnosti tiež známej nahrávky, kde Kočner Trnkovi vulgárne nadával a tretia znalkyňa zas povedala, že zaznamenané hlasy patria Kočnerovi a Trnkovi.

Vymazané ale stále identické

Ako prvý pred súdom vystúpil znalec z oblasti elektrotechniky. Účelom posudku tohto znalca bolo porovnanie audiosúborov zaistených u Kočnera so súbormi v Trnkovom počítači.

Podľa obžaloby totiž Trnka pre Kočnera zhruba sedem rokov ukrýval na svojom notebooku nahrávky z akcie Slovenskej informačnej služby známej ako Gorila.

U Kočnera boli záznamy z odpočúvania bytu na Vazovovej ulici v Bratislave tajnou službou nájdené pri domovej prehliadke na USB kľúči.

Trnka sa k ich držaniu priznal sám v známom vulgárnom rozhovore s Kočnerom, ktorý tiež našli zaznamenaný u Kočnera. Vyplýva z neho, že Trnka tieto zvukové súbory držal na vlastnom počítači a neskôr sa s nimi pokúšal kupčiť. Trnka ale autenticitu tejto nahrávky dlhodobo spochybňuje.

Znalec skúmal vytvorenie kópií z Kočnerovho USB kľúča a hľadal systémové súbory, ktoré by mohli potvrdiť, či na Trnkovom laptope boli audio súbory práve z neho.

Nahrávky v Trnkovom počítači boli síce vymazané, ale znalcovi sa ich podarilo obnoviť. Zistil, že na Trnkov počítač sa dostali rovnaké súbory, aké mal Kočner.

„Na oboch zariadeniach boli zistené zvukové súbory, aj keď nie úplne všetky, a bolo potvrdené, že ich obsah je jednoznačne identický,“ potvrdil znalec.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Dobroslav Trnka Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka (vľavo) prichádza na pojednávanie v kauze Gorila, 11. júla 2022

Trnku prezradil dátum

Súd zaujímalo, či sa znalcovi podarilo určiť nejakú chronológiu kopírovania, či vzniku jednotlivých súborov. Dátum, ktorý Trnkov počítač zapísal ako čas uloženia audionahrávok Gorily, bol 19. decembra 2007.

Podľa znalca počítač zapísal aj dátum posledného sprístupnenia súborov. Ten ukazuje, kedy boli zvukové nahrávky prehrávané. Malo sa tak podľa znalca stať 24. mája 2013. Práve v nasledujúcich mesiacoch sa mal Trnka údajne pokúšať vydierať jedného z odpočúvaných aktérov Gorily a vplyvného finančníka Jaroslava Haščáka.

Znalec bol súdom požiadaný, aby zistil aj vek rovnakých súborov na Kočnerovom USB kľúči. „Nemôžem. Nemám tu ten kľúč, lebo som sa s vyšetrovateľom dohodol, že ho hneď vrátim,“ vysvetlil znalec.

Následne ho ale vytiahol sudca a požiadal znalca, nech to zistí. Kedy sa mali nahrávky dostať na Kočnerov telefón, sa ale napokon podľa znalca určiť nedalo.

Autentické a Trnkove

Po obede vypovedala znalkyňa Zdenka Sabová. Skúmala tri nahrávky, kde zisťovala podrobnosti okolo autenticity políciou získaných nahrávok.

Nebolo síce podľa nej možné určiť zariadenie, na ktorom nahrávky vznikli, ale ich pravosť potvrdila. „Neboli zistené pozmeňovania nahrávok,“ skonštatovala znalkyňa.

Prvá nahrávka vznikla 5. marca 2013, druhá 14. marca 2014 a tretia bola zaznamenaná 17. júna 2014, doplnila.

Adriana Farkašová mala ako znalkyňa preskúmať, aké osoby rozprávali na trojici nahrávok.

„Bolo zistené, že na troch nahrávkach boli tri hovoriace osoby a na všetkých troch je jedna vždy rovnaká. Na základe porovnávacieho materiálu bolo zistené, že materiál s najväčšou pravdepodobnosťou patrí Marianovi Kočnerovi a Dobroslavovi Trnkovi. V oboch prípadoch bola dosiahnutá maximálna miera stotožnenia, ktorá je možná,“ povedala znalkyňa.

Trnka: Manipulované

Trnka odmieta, že by znalecké skúmanie preukázalo jeho vinu. Dátumy zapísané k jednotlivým počítačovým zvukovým súborom mohli byť podľa neho rôzne menené.

„Dátumy zistené v rámci znaleckého skúmania nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Ak si aj spätne nastavíte dátum kopírovania, zaznamená vám to tento dátum,“ reagoval na výsluch znalca Trnkov obhajca Martin Krakovský.

„Klient ale popiera, že by notebook zaistený u Mariana Kočnera bol jeho. Jediný, ktorý na Generálnej prokuratúre používal, vrátil. Znalecké skúmanie preukazuje, že s daným notebookom sa manipulovalo,“ dodal Krakovský po prerušení pojednávania na obedňajšiu pauzu.

Trnkov obhajca spochybnil aj závery ďalších dvoch znalkýň. Znalkyňa, ktorá skúmala vlastnosti hlasov na nahrávkach pracovala aj so záznamom z Trnkovho odpočúvania. Jeho obhajca ale tvrdí, že Trnkovo odpočúvanie mohlo byť nezákonné. Preto spochybňuje aj porovnávanie hlasov.

„Už na začiatku hlavného pojednávania sme sa vyjadrili, že nahrávky neboli získané zákonným spôsobom, nakoľko klient nevedel, že je nahrávaný. To, že tam boli nejaké hlasy, je len zástupná téma. Nemôže to byť brané v rámci konania ako dôkaz,“ uviedol obhajca.

Roky schovával Gorilu

Trnka je obžalovaný zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ktorú mal medzi rokmi 2007 a 2014 uchovávať pre dnes už právoplatne odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera.

Prokuratúra Trnku žaluje z toho, že ako verejný činiteľ si nesplnil povinnosť a po prevzatí zvukovej nahrávky SIS, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, ju neodovzdal polícii. Namiesto toho ju medzi rokmi 2007 a 2014 ukrýval s cieľom získať pre seba a Kočnera majetkový prospech.

Spis SIS známy ako Gorila spoznala verejnosť v decembri 2011. Vzniknúť mal ešte v roku 2006 a obsahoval prepisy odpočúvaní z konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave. V spise sa píše o rozsiahlej korupcii pri privatizácii za druhej vlády Mikuláša Dzurindu, systéme legalizácie provízií, kupovaní poslancov Národnej rady a tiež o prepojení politikov a vysokých predstaviteľov štátnej správy na finančnú skupinu Penta. Po zverejnení na internete spôsobili tieto informácie dovtedy nevídané pouličné protesty.

Stačí jedna domová prehliadka

Niekoľkoročné schovávanie „hlasu Gorily“ odhalil 70-minútový zvukový záznam spoločného rozhovoru medzi Trnkom a Kočnerom, ktorý bol zverejnený v októbri 2019. Tento záznam, rovnako ako nahrávka samotnej Gorily, sa našiel medzi vecami zaistenými Kočnerovi pri domových prehliadkach.

Kočner na slávnej nahrávke rozhovoru známej od októbra 2019 Trnkovi vyčíta, že bol vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka s nahrávkou z kauzy Gorila. Kočner vysvetľuje, že predtým od Haščáka za nahrávku zinkasoval milión eur a tvrdil, že mu odovzdal jedinú nahrávku. Vraj však zabudol ešte jednu kópiu u Trnku v trezore.

Keď však Trnka v roku 2011 skončil vo funkcii generálneho prokurátora, mali ísť spolu so starostom obce Dolný Bar Oskárom Bereczkom a s právnikom Lórantom Kósom nahrávku Haščákovi ponúknuť za päť alebo desať miliónov eur. Haščák preto Kočnera kontaktoval a oznámil mu, že sľúbený milión nedostane.

Kočner si pravdepodobne ako poistku aj tento „výsluch“ Trnku nahral, aby sa sám z Haščákovho vydierania vyvinil. V rozhovore preto zdôrazňoval, že nahrávku Gorila u prokurátora zabudol. „Ešte raz: Materiál bol môj, ja som ho kúpil, za to, čo sme pomohli Slavovi,“ vysvetľuje Kočner na nahrávke. „Prečo si mi to nezobral pred tromi rokmi?“ pýta sa ho Trnka. „Ty tupý k…t, lebo som zabudol na to, ja som si myslel, že som ti to zobral pred šiestimi rokmi. Naozaj som si to myslel,“ dodal nahnevaný Kočner.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka na... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Dobroslav Trnka Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka na pojednávaní v kauze Gorila, 11. júla 2022

Trnka ďalej vysvetľuje, že zvukový súbor mal v pracovnom počítači a keď mu po skončení funkcie generálneho prokurátora brali počítač, súbor skopíroval a zo strachu z policajnej razie odniesol maďarskému notárovi. „Ale ja som to musel dať z toho počítača preč. No z toho počítača to stiahnuť,“ vysvetľuje Trnka.

Kočner mu neverí a žiada ďalšie vysvetlenia. „No, lebo počítač som musel odovzdať. Ja som nevedel, že je tam taká možnosť, že on je prežitý a že mám druhý počítač,“ pokračuje Trnka. „Natiahol som to na ten kľúč, vymazal som to z počítača a vymenil som harddisk,“ tvrdí. „Moja chyba bola to, že som bol presvedčený o tom, že som ti ten počítač zobral a že som to zlikvidoval, to je moja chyba,“ vyviňuje sa opäť Kočner.

„Moja chyba bola to, že som to dal k notárovi do Maďarska,“ priznáva Trnka a vysvetľuje, že sa to bál držať doma. „Čoho som sa bál? Však išiel Glance House, však som mal na krku trestné stíhanie. Stačí jedna domovka, v čom všetkom nás spájali, kopec poondiatych…“ bráni sa Trnka.

Trestne stíhaný podnikateľ Trnku nazýva priateľom a pripomína, že preňho odkladá peniaze za viaceré ich obchody. Spomína tiež na voľbu generálneho prokurátora v roku 2011, kde sa mali v prospech Trnkovho zvolenia kupovať hlasy poslancov Národnej rady. Trnkovi na zvolenie chýbal jediný hlas. Podľa Kočnerových vyjadrení na nahrávke mali spolu s Haščákom dať na úplatky obaja po milióne eur.

Fico: Postav sa a vypadni

Prvé pojednávanie v tomto prípade bolo ešte vlani v septembri. Trnka poprel skutok i vinu. Vypovedať odmietol a tak sa najprv čítali výpovede väčšiny dôležitých svedkov obžaloby. Väčšina z nich poprela podiel na vydieraní Haščáka, ako aj vedomosť o nahrávke z Gorily a prístup k nej.

Počas druhého pojednávacieho dňa vypovedali bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár a bývalý prokurátor Miloš Bystriansky. Ešte v septembri sa tiež púšťali viaceré nahrávky Kočnera, ale aj polície, ktorá v lete 2019 Trnku odpočúvala.

Dokopy potvrdzujú, že Trnka s Bereczkom a Kósom skúšali Haščáka vydierať, Kočner sa to dozvedel, Trnku s tým konfrontoval a zatrhol to. Odznela známa nahrávka, kde Kočner v roku 2014 nadával Trnkovi „ty tupý ch…j“ a Trnka mu v tomto rozhovore priznal snahu o vydieranie, ale tiež zničenie všetkých CD nosičov s nahrávkami Gorily.

Polícia v roku 2019 už disponujúca viacerými Kočnerovými „archívnymi“ nahrávkami tiež aj sama zaznamenala odpočúvaného Trnku, ako zmätene zisťuje, odkiaľ vie polícia o celom priebehu vydierania tak veľa. Priznáva, že musel pred políciou veľa zapierať a priznáva viaceré okolnosti vydierania.

Na súde Trnka už skôr priznal, že nahrávkou z akcie SIS s krycím menom Gorila disponoval. Jeho nástupca vo funkcii generálneho prokurátora Jaromír Čižnár dosvedčil, že Trnka ju v roku 2008 či 2009 púšťal v spoločnosti vtedajšieho premiéra Roberta Fica. Zaznel na nej jeden zo zakladateľov strany Smer František Haták, ktorý sa rozprával o vyberaní sponzorského pre Smer s vplyvným finančníkom Jaroslavom Haščákom.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Dobroslav Trnka Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka prichádza na pojednávanie v kauze Gorila, 11. júla 2022

„Čo to má byť? Postav sa a vypadni,“ mala byť jediná Ficova reakcia na zhruba 90-sekundovom audiozázname z Gorily. Trnka tvrdí, že ju ukazoval len Čižnárovi ešte v roku 2006. Vraj aby si overil, či je na nahrávke Haták. Toho totiž Čižnár dobre poznal. „Neviem, či tam bol pán Fico,“ dovysvetlil Trnka pred súdom na začiatku septembra. Ako tvrdí, nahrávku mal od bývalého riaditeľa SIS Ladislava Pittnera.

Prokurátor Generálnej prokuratúry Miloš Bystriansky rovnako v septembri vypovedal o Trnkovej požiadavke o zašifrovanie USB kľúča. „Edo má rád kosti,“ bolo heslo, ktoré si Trnka vyžiadal s odkazom na vlastného psa.

Bývalý Trnkov podriadený však zároveň potvrdil, že po nejakom čase nahrával zvukové súbory znejúce ako z odpočúvania zhruba na 10 CD diskov. Tie sa spomínajú v zaistenej nahrávke rozhovoru Trnku s Marianom Kočnerom. Generálny prokurátor na nej takmer šikanovaný pofidérnym podnikateľom prisahá, že všetky CD zničil.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tiež predložil súdu správu Europolu o extrahovaní súborov z telefónu Mariana Kočnera, kde sa našla aj nahrávka ich spoločného rozhovoru s Trnkom. Obaja na nej potvrdzujú držanie nahrávky z Gorily a kupčenie s ňou.

Dobroslav Trnka

Vo funkcii generálneho prokurátora Trnka pôsobil v rokoch 2004 až 2011. Práve po zverejnení nahrávky spoločného rozhovoru o schovávaní „hlasu Gorily“ mu 31. októbra 2019 výkon funkcie pozastavil vtedajší generálny prokurátor Jaroslav Čižnár. Po disciplinárnom konaní ho už nový generálny prokurátor Maroš Žilinka v polovici mája 2021 preložil na Krajskú prokuratúru Žilina.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #gorila #Dobroslav Trnka