Mlynarčík: Zadanie na sledovanie Kuciaka prišlo približne na jeseň 2017

Zadanie na sledovanie neskôr zavraždeného novinára Jána Kuciaka prišlo približne na jeseň 2017. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) to v pondelok uviedol Štefan Mlynarčík, ktorý sa spolu s Miroslavom Kriakom, Jurajom Škripom a pod vedením Petra Tótha podieľal na sledovaní novinára i baru v centre Bratislavy.

11.07.2022 10:05 , aktualizované: 17:00
sud, kuciak, Kriak, Mlynarčík Foto: ,
Svedkovia Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík na snímke z roku 2020.
debata (2)

Priblížil, že mu nebol známy dôvod sledovania Kuciaka. Predpokladal, že to malo súvis s monitorovaním drogovej trestnej činnosti v jednom z bratislavských barov. „Keď došli zadania na individuálne sledovania, Kriak s nimi nebol stotožnený,“ vyhlásil vo svedeckej výpovedi Mlynarčík. Nevie o tom, že by bol zdokumentovaný Kuciakov denný režim.

Mlynarčík mal v tom čase indície, že sú tiež sledovaní. Kriak si podľa jeho slov najskôr myslel, že ide o kontrolnú činnosť Slovenskej informačnej služby (SIS). „Všimol si, že skupina ľudí používa veľký teleobjektív a hovoril, že služba by to takto nikdy nerobila,“ dodal s tým, že v čase sledovania pracoval vo finančnej správe. Momentálne je nezamestnaný.

Pred súdom absolvoval výsluch aj v januári 2020. Vtedy uviedol, že sledovanie robil v presvedčení, že pracuje pre SIS. Mal mu to tak prezentovať Kriak. Ten už skôr uviedol, že dostal zadanie od bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Petra Tótha.

Popoludní pokračovalo pojednávanie výsluchom znalcov z oblasti informatiky, tiež čítaním výpovedí svedkov. Proces má pokračovať v utorok (12. 7.). Vypovedať by mal bývalý vysokopostavený policajný funkcionár Bernard Slobodník.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič. Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zsuzsová.

ŠTS zároveň opätovne rozhoduje o vine Kočnera a Zsuzsovej v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #vražda novinára Jána Kuciaka