Naď chce dve percentá HDP na obranu. Aj tento rok, aj na budúci

Rokovania o štátnom rozpočte budú síce aktuálne až na jeseň, minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) už počíta s 2 percentami HDP.

11.07.2022 12:00
Jaroslav Naď / Alexander Gurský / Foto: ,
Minister obrany Jaroslav Naď (vľavo) počas návštevy spoločnosti Konštrukta-Defence v Moldave nad Bodvou
debata (85)

„Môžem tiež potvrdiť, že prvotný návrh obranného rozpočtu na rok 2023 už počíta s vyčlenením 2% HDP. Hoci to v tejto chvíli ešte neviem prisľúbiť, je možné, že dve percentá dosiahneme aj v tomto roku,“ píše Naď na sociálnej sieti vo svojej pravidelnej týždňovke z rezortu obrany.

Naď totiž uvažuje nad tým, že v prípade priaznivého vývoja štátneho rozpočtu bude žiadať o mimoriadne navýšenie prostriedkov. Argumentuje vojnou na Ukrajine, ktorá zásadne zmenila aj slovenské bezpečnostné prostredie.

„Musíme rovnako ako ďalšie krajiny na východnom krídle prijímať adekvátne kroky. Všetky ostatné krajiny na východnom krídle pritom už dvojpercentnú úroveň obranných výdavkov dosahujú. Budúci rok dosiahnu krajiny na východnej hranici NATO takéto rozpočty: Poľsko 3 % HDP, Litva, Lotyšsko, Estónsko a Rumunsko 2,5 % HDP, Bulharsko, Maďarsko a Slovensko 2–2,1 % HDP,“ vyratúva Naď.

Koncom júna pritom vláda ohlásila nákup pásových obrnených transportérov CV-90 od švédskeho výrobcu. Cena dodávky 152 vozidiel by sa mala šplhať k 1,7 miliardy eur.

Pásový transportér CV90 / BAE Systems / Čítajte viac Vláda odklepla zbrojársky megatender za 1,7 miliardy eur

Začiatkom júla na veliteľskom zhromaždení, na ktorom sa zúčastnila aj prezidentka Zuzana Čaputová, Naď hovoril aj o ďalších potrebných investíciách. Napríklad do nákladných áut, pušiek, munície, ale aj systémov protivzdušnej obrany. Rovnako plánuje i ďalšie investície do infraštruktúry aj informačných a komunikačných systémov.

Jaroslav Naď Čítajte viac Naď pripustil navyšovanie obranného rozpočtu ešte tento rok

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Jaroslav Naď #výdavky na obranu