Šéf SĽUK-u: Ak by sme aj do Starej Bystrice prišli, otočili by sme sa a nevystúpili

Ak by členovia SĽUK-u prišli v sobotu do Starej Bystrice a zistili by, že majú vystupovať na oslavách zvrchovanosti, ktoré organizujú aj politické strany, otočili by sa a odišli, uviedol pre Pravdu šéf umeleckého súboru Juraj Hamar.

11.07.2022 17:14
Juraj Hamar / SĽUK / Foto: ,
Generálny riaditeľ Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) Juraj Hamar
debata (77)

Hovorí, že zmluvu ako generálny riaditeľ Slovenského ľudovo-umeleckého kolektívu (SĽUK) podpisoval so starostom obce Stará Bystrica. Podľa zmluvy sa totiž dodávateľ, teda SĽUK, zaväzuje „podať pre objednávateľa umelecký výkon – vystúpenie v programe SĽUK-u, s názvom Galaprogram s miestom uskutočnenia umeleckého výkonu: Rinok sv. Michala Archanjela (námestie obce Stará Bystrica) (exteriér) deň, začiatok a trvanie umeleckého výkonu: 16. 07. 2022, o 21:30 (60 min)“.

Za organizátora zmluvu, ktorá je verejne prístupná, podpisoval Ján Podmanický ako starosta Starej Bystrice. V celej zmluve, a to podčiarkuje aj Hamar, nie je nikde napísané, že ide o takýto typ podujatia.

„Prvé informácie som dostal od kamarátov, ktorí sa ma pýtali, kde to bude SĽUK vystupovať. To bolo v nedeľu. Na stránke obce som so zdesením zistil, že je spoluorganizátorom politická strana. Najskôr som teda informoval kolegov, potom sme vec posunuli právnym zástupcom. Tí vypracovali stanovisko,“ popisuje Hamar udalosti nedele 10. júla.

Stanovisko, v ktorom obci oznámili, že v sobotu nevystúpia, v pondelok aj doručili. „Obci sme to ráno oznámili mailom. Elektronicky naše stanovisko dostali do schránky obce. Zatiaľ nám neodpovedali,“ pokračuje Hamar.

Tvrdí, že dosiaľ sa im podobná nepríjemnosť ešte nestala. „Ale vždy si pre istotu v zmluve vyhradzujeme, že SĽUK nesmie byť spájaný s politickými stranami,“ podotýka generálny riaditeľ.

Aj v zmluve so Starou Bystricou je uvedené: „Objednávateľ sa zaväzuje zabezpečiť, aby nedošlo v priebehu realizácie predmetu tejto zmluvy k spájaniu názvu SĽUK ani jeho loga so žiadnou spoločnosťou, politickou stranou alebo organizáciou bez písomného súhlasu SĽUK-u.“

Hamar objasňuje, že pred pandémiou mával SĽUK aj 150 vystúpení ročne. „Ponúkame služby ako každá iná organizácia. Nedá sa všetko overovať, preto sa chránime zmluvnými podmienkami,“ dodáva.

Pripúšťa, že hanbu si mohol organizátor podujatia urobiť aj v samotnú sobotu. „Keby sme prišli do Starej Bystrice a vidíme, čo sa tam deje, tak sa otočíme a nevystúpime,“ tvrdí jednoznačne Hamar.

Aj on vníma, že nielen SĽUK, ale aj ďalší umelci, ktorí mali vystúpiť na oslavách, boli podvedení. Organizátor im zatajil, že majú byť súčasťou osláv, ktoré organizujú aj politické strany.

Navyše, teraz sa stalo toto umelecké teleso súčasťou prestreliek medzi stranami Smer, OĽaNO a Progresívne Slovensko. Smer je oficiálnym spoluorganizátorom, poslanec OĽaNO György Gyimesi mal vystúpiť v rámci sprievodného Diskusného klubu – debatovať mal s Ľubošom Blahom zo Smeru, a Progresívnym Slovenskom, ktoré kritizuje SĽUK s tým, že si mali preveriť, kde a v akej obci budú vystupovať.

Starosta obce Podmanický je totiž aj poslancom Národnej rady, je aj členom klubu strany Smer.

SĽUK, Smer, Stará Bystrica Čítajte viac SĽUK odvolal účasť na oslavách zvrchovanosti. Pre hry politických strán

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #SĽUK #Juraj Hamar