Sulíkov list už "Edo" má, prišiel mu četom. Heger hovorí, že SaS vedie volebnú kampaň

Oficiálny list, ktorým SaS potvrdzuje svoj odchod z koalície, poslala strana nielen premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO), ale aj ďalším trom šéfom koaličných strán a médiám. Heger list dostal cez aplikáciu Signal. Vidí v ňom už predvolebnú kampaň a snahu SaS získať lepší volebný výsledok ako pred dvoma rokmi.

11.07.2022 18:42 , aktualizované: 21:14
SaS / Edo / Foto:
debata (46)

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík oslovuje premiéra „milý Edo“. Píše, že súčasťou uznesenia zo 6. júla, ktorým SaS vypovedala koaličnú zmluvu, je „aj vyslovenie podmienky pre podpísanie novej koaličnej zmluvy k 30. augustu 2022“.

V opačnom prípade sa ministri za jeho stranu vzdajú svojich funkcií. „Chcel by som zdôrazniť, že prioritou SaS je zostať vo vládnej koalícii a spoločne pokračovať v práci pre Slovensko. Tak ako doteraz však pokračovať nemôžeme a nebudeme,“ píše sa v liste.

Sulík konštatuje, že „súčasná vláda a koalícia sú vnímané ako konfliktné“. Pripomína „hrubé a opakujúce sa porušovanie koaličných dohôd, de facto koalíciu s fašistami“. Ďalej vyčíta vláde „nezodpovedné nakladanie s verejnými financiami, opakované hrubé obchádzanie princípov pri tvorbe legislatívy, ľahkovážne neobsadenie dôležitých ústavných orgánov a verejných úradov, hrubé klamstvá a urážky koaličného partnera“.

„Tieto nedostatky nášho vládutia sú zosobnené v lídrovi koaličného partnera OĽaNO – Igorovi Matovičovi, ktorý stojí za väčšinou nedostatkov našej vlády a koalície. Preto je pre nás neprijateľné zotrvať v spoločnej vláde s Igorom Matovičom ako členom vlády,“ pokračuje Sulík.

SaS odmieta, že svojim odchodom „povalí vládu“. Kópiu listu dostal aj Igor Matovič (OĽaNO), Boris Kollár (Sme rodina) a Veronika Remišová (Za ľudí).

Minister obrany a člen predsedníctva OĽaNO Jaroslav Naď však v pondelok na sociálnej sieti napísal: ""Predsedu ale neodvoláme. Oni to vedia a jasne a dlho. Preto, ak na tom budú trvať, vláda pôjde ďalej bez SaS. Je to ich rozhodnutie, ale vyprosovať sa im nebudeme."

„Prekvapilo ma, že osobný list, ktorý som dnes obdržal od Richarda Sulíka cez chatovaciu aplikáciu Signal, predseda SaS vzápätí zverejnil na sociálnej sieti. Prekvapilo ma to o to viac, že sám Richard povedal, že mi stanovisko odovzdá osobne,“ píše na sociálnej sieti Heger.

Tento postup považuje za neštandardný. „Rovnako ako bolo neštandardné, že som sa dozvedel až z médií, že strana SaS vypovedala koaličnú zmluvu,“ objasňuje predseda vlády.

Z takéhoto prístupu k informovaniu koaličných partnerov o závažných rozhodnutiach sa Hegerovi javí, že „v skutočnosti mu nejde o hľadanie riešenia za spoločným stolom, ale skôr o snahu viesť predčasnú politickú kampaň s cieľom dosiahnuť lepší volebný výsledok, aký mala SaS vo voľbách v roku 2020“.

„Nemyslím si, že toto je vhodný postup, považujem ho za nekorektný voči partnerom a nezodpovedný aj voči občanom,“ sťažuje sa premiér.

Tvrdí, že napriek tomu, ako predseda vlády a človek, ktorému „záleží na prosperite a demokratickom vývoji Slovenska“, bude pokračovať v snahách o vyriešenie aktuálnej koaličnej krízy a pokračovaní štvorkoalície.

SaS / Richard Sulík / Čítajte viac Naď: Odvoláme nominantov SaS, vláda pôjde aj bez nich

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koaličná kríza #Eduard Heger