Čaputová vetovala zákon o verejnom obstarávaní, SaS to víta

Zákon o verejnom obstarávaní, ktorý na rokovanie parlamentu predložil poslanec Jozef Šimko (nez., predtým ĽS NS a zrejme Sme rodina), prezidentka Zuzana Čaputová vetovala.

11.07.2022 19:18
debata

Novelu zákona vrátila do Národnej rady na opätovné prerokovanie. Podľa jej oficiálneho stanoviska má dve hlavné výhrady.

Novela podľa Čaputovej významne zasahuje do súčasného mechanizmu ukladania pokút, ktorý je nastavený tak, aby zohľadňoval požiadavky práva Európskej únie. „Neželaným efektom takejto právnej úpravy môže byť opakované porušovanie zákona bez náležitého postihu, čo môže viesť k obmedzeniu hospodárskej súťaže, ako aj zníženiu transparentnosti a hospodárnosti vynakladania verejných zdrojov. To môže mať negatívny vplyv na celý systém verejného obstarávania," tvrdí prezidentka.

Zároveň sa takýmito zmenami do budúcna podľa nej odstraňujú následky opakujúceho sa porušenia zákona odpustením pokút verejným obstarávateľom alebo obstarávateľom, ktorí postupovali pri obstarávaní nájomných bytov v rozpore so zákonom a v rozpore s dlhoročnou metodickou a rozhodovacou praxou Úradu pre verejné obstarávanie a Najvyššieho kontrolného úradu. Prezidentka pripomína, že v niektorých prípadoch to už potvrdili aj súdy. „Zákon nemožno obchádzať tým, že sa uzatvorí zmluva o budúcej zmluve na kúpu bytového domu, ktorý v čase uzatvorenia zmluvy ešte neexistuje," podotýka.

Druhá výhrada sa týka zákazu retroaktivity právnych noriem, ktorá je znakom právneho štátu a významnou demokratickou zárukou ochrany práv a právnej istoty. V schválenej novele je uvedené, že právna úprava by mala nadobudnúť účinnosť 15. júna 2022. Zákon bol pritom v parlamente schválený až 22. júna 2022.

K dnešnému dňu stále nenadobudol platnosť, ktorá je nevyhnutným predpokladom jeho účinnosti. „Nedomnievam sa, že retroaktivita bola v tomto prípade zámerom zákonodarcu, skôr vyplynula z jeho nedôslednosti. Myslím si, že v záujme predchádzania, čo i len teoretickým pochybnostiam o tom, kedy zákon skutočne nadobudol účinnosť, nie je vhodné, aby sa v zbierke zákonov publikoval predpis, v ktorom formálne uvedená účinnosť o mesiac predchádza dňu platnosti," dodáva.

Poslanci zákon schválili 22. júna – zo 125 prítomných za hlasovalo 68 zákonodarcov. Za bol celý klub hnutia Sme rodina, poslanci zo Smeru i Hlasu. Z OĽaNO len jedna poslankyňa.

Šimko sa do parlamentu dostal na kandidátke extrémistickej ĽS NS. Vlani vystúpil. V súčasnosti má oňho záujem Sme rodian. Šimko totiž patrí k poslancom, o ktorých líder hnutia Boris Kollár tvrdí, že vstúpia do jeho poslaneckého klubu. Okrem Šimka by to mala byť Romana Tabák a Ján Krošlák (obaja predtým OĽaNO, dnes nezaradení).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #Zuzana Čaputová