Slobodník: Bödör bol Kočnerov primáš

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka spojenom s kauzou prípravy vrážd prokurátorov. Pred súd predstúpil najprv bývalý šéf finančnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Bernard Slobodník a po ňom aj bývalá partnerka odsúdeného Zoltána Andruskóa Sabina Prágay.

12.07.2022 09:15 , aktualizované: 13.07.2022 07:05
Bernard Slobodník Foto: ,
Svedok Bernard Slobodník na súdnom pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a tiež v kauze plánovaných vrážd prokurátorov na ŠTS v Pezinku 12. júla 2022.
debata (2)

„Pán Norbert Bödör bol primáš toho celého, a myslím si, že bol primáš aj pre Kočnera,“ povedal Slobodník o vtedajšom vedení Policajného zboru.

Aj keď Slobodník vystupuje ako spolupracujúci obvinený vo viacerých medializovaných kauzách, vrátane tých, kde sú stíhaní bývalí policajní funkcionári ako zločinecká skupina, doteraz v kauze Kuciak vypočutý nebol. Vo svojej výpovedi sa však aj tak vyjadroval hlavne ku kauze Technopol, kde bol tiež hlavným podozrivým práve Marian Kočner. Dozoroval ju vtedy súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka. Kočner si preto podľa obžaloby objednal jeho vraždu. Keďže problémy mu robili aj vtedajší advokát Daniel Lipšic a námestník Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky, zlikvidovaní mali byť aj oni.

O kauze Technopol Slobodník podľa vlastných slov ešte ako policajný funkcionár komunikoval aj so zavraždeným Kuciakom. Za to sa údajne stal terčom podozrenia zo strany podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý mal podľa neho vždy veľmi rýchle a aktuálne informácie z vyšetrovania. Slobodník doslova uviedol, že nitriansky podnikateľ v tom čase políciu riadil. Zároveň sa údajne zaujímal o viaceré kauzy, ktoré sa spájali s Kočnerom.

Marián Kočner prichádza v sprievode justičnej... Foto: TASR, Martin Baumann
kočner Marián Kočner prichádza v sprievode justičnej stráže na pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a tiež v kauze plánovaných vrážd prokurátorov na ŠTS v Pezinku 12. júla 2022.

Slobodník podotkol, že Bödör intervenoval v Kočnerov prospech aj v súvislosti s kauzami miliónových televíznych zmeniek či prípravou vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. Bližšie o pomeroch v polícii však Slobodník vypovedať nechcel, keďže je to živý prípad a vypovedať o ňom ešte len bude v rámci kauzy Očistec.

Po Slobodníkovi vypovedala aj bývalá partnerka Zoltána Andruskóa. „Ja som sa všetko dozvedela, až keď po neho prišli policajti," povedala s tým, že Andruskó pred ňou nikdy nič neriešil. Údajne nevedela ani o tom, že sa Andruskó obával o svoju bezpečnosť. „Ja som vedela len toľko, že má dlhy,“ povedala.

Pre prípravu vrážd prokurátorov čelí obžalobe päť osôb – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragič. Súd tiež opätovne rozhoduje o vine Kočnera a Aleny Zsuzsovej v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, z ktorej ich súd najprv oslobodil, ale Najvyšší súd mu prípad vlani v máji vrátil. Doteraz boli právoplatne odsúdení len Marček so Szabóm, ktorí dostali 25-ročné tresty, ako aj Andruskó, ktorý si zas odpykáva 15-ročný trest odňatia slobody.

sud, kuciak, Kriak, Mlynarčík Čítajte viac Mlynarčík: Zadanie na sledovanie Kuciaka prišlo približne na jeseň 2017
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka #Norbert Bödör #Bernard Slobodník