Ústavný súd uznal porušenia práva otca, ktorý bol od dcér izolovaný 13 rokov

Ústavný súd SR rozhodol o porušení práv sťažovateľa, ktorý sa na Okresnom súde Bratislava III neúspešne domáhal zmeny rozhodnutia o úprave výkonu rodičovských práv a povinností k jeho dvom maloletým dcéram.

12.07.2022 13:28
ústavný súd Foto:
Sídlo Ústavného súdu v Košiciach
debata (1)

Od detí bol izolovaný 13 rokov. Ústavný súd mu priznal primerané finančné zadosťučinenie vo výške 10-tisíc eur a nárok na náhradu trov konania.

V danom prípade bolo manželstvo rodičov rozvedené a obe maloleté deti boli zverené do osobnej starostlivosti matky. Sťažovateľovi bol pritom uložený zákaz styku s oboma jeho dcérami z dôvodu, že bol trestne stíhaný pre spáchanie zločinu sexuálneho zneužívania svojich detí.

„Sťažovateľ bol však nakoniec oslobodený spod obžaloby. Okresný súd však ani po rozsudku oslobodzujúcom sťažovateľa nevykonal žiadne opatrenia na reparáciu hlboko narušeného vzťahu s jeho deťmi, toleroval neochotu matky spolupracovať a v konečnom dôsledku len vyčkal, kým obe deti dosiahnu plnoletosť, čo malo za následok 13 rokov trvajúci zákaz styku sťažovateľa s vlastnými deťmi,“ informoval v utorok Ústavný súd v tlačovej správe.

Senát Ústavného súdu rozhodol, že postupom Okresného súdu došlo k porušeniu ústavného základného práva sťažovateľa na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života, základného práva na starostlivosť o deti a ich výchovu a základného práva na súdnu ochranu. Zároveň boli porušené jeho práva na spravodlivé súdne konanie a na rešpektovanie súkromného a rodinného života podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Súd v náleze z 2. júna poukázal na to, že o návrhu sťažovateľa na zrušenie uloženého zákazu styku, respektíve úpravu styku s jeho dcérami nebolo nikdy právoplatne rozhodnuté. „Neprimerane dlhotrvajúce súdne konanie bolo namiesto meritórneho súdneho rozhodnutia ukončené len v dôsledku obyčajného uplynutia času, čo nemožno označiť inak ako odmietnutie spravodlivosti,“ skonštatoval Ústavný súd.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #porušenie práv