Záborská si vymyslela nové právo. Na spoveď. Inštitút ľudských práv vyzýva na jej odstúpenie

Inštitút ľudských práv (IĽP) kritizuje vyjadrenia splnomocnenkyne pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anny Záborskej.

12.07.2022 16:42
Anna Záborská Foto: ,
Poslankyňa za OĽaNO a splnomocnenkyňa pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anna Záborská
debata (96)

Záborská sa k situácii, ktorá vznikla na festivale Pohoda, vyjadrila, že bolo porušené právo vyznávať vieru a organizátori podľa nej toto právo ani neochránili, ak nezasiahli proti narúšaniu možnosti pristúpiť k spovedi.

„Je šokujúce, že pani poslankyňa po toľkých rokoch v politike nepozná ani našu ústavu a musí si vymýšľať veci ako neexistujúce právo na spoveď. Je zjavné, že ako splnomocnenkyňa pre ochranu slobody vierovyznania vôbec nerozumie svojej agende,“ vyjadril sa riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Ak majú členovia cirkví podľa neho pocit, že majú nárok na nejaký náboženský obrad, tento nárok je uplatniteľný len v rámci konkrétnej cirkvi, ale nie voči štátu či hudobnému festivalu. Podľa Weisenbachhera by Záborská mala odstúpiť, pretože svojím pôsobením koncept ochrany slobody vierovyznania zahanbuje. Uvádza sa to v tlačovej správe IĽP.

K slovám Záborskej sa vyjadrila aj právnička IĽP Andrea Salibová. „Sloboda vierovyznania, ktorá je na Slovensku garantovaná, nijako nezakladá povinnosť fyzickým či právnickým osobám poskytovať svoje priestory na realizáciu náboženských obradov. V prípade, že sa poskytne nejaká nehnuteľnosť cirkvi napríklad formou prenájmu, nemá prenajímateľ žiadnu povinnosť zabezpečovať chod týchto cirkevných podujatí,“ uviedla Salibová.

Podľa nej je teda Záborskej vyjadrenie z právneho hľadiska nezmyselné. Za paradox považuje to, že biskup Haľko je predstaviteľom cirkvi, ktorá vlastní mnoho nehnuteľností, a teda nemôže tvrdiť, že nemá základy na výkon svojej činnosti vo vhodných priestoroch.

IPĽ upozorňoval, že na festivale Pohoda mal byť biskup Jozef Haľko, ktorý bol nominovaný na cenu Homofób roka. IPĽ tiež vyzýval organizátorov na zastavenie Haľkovho pôsobenia na festivale. Keďže nereagovali, kontaktoval účinkujúcich z festivalu, ktorí sa v minulosti angažovali pri podpore LGBTI ľudí. Za pozvanie Haľka na festival sa napokon ospravedlnil jeho hlavný organizátor Michal Kaščák.

K záležitosti sa vyjadril aj Úrad splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia, podľa ktorého sa na festivale porušovalo právo verejne vyznávať svoju vieru. Podľa neho toto právo organizátori festivalu neochránili, ak vedeli, že sa narúša možnosť pristúpiť k spovedi u biskupa Haľka, a nezasiahli proti tomu. Úrad zároveň uviedol, že obete sa v tomto prípade akoby stal predátor, keďže Kaščák sa za pozvanie Haľka ospravedlnil.

Biskup Jozef Haľko na trenčianskej Pohode Čítajte viac Biskup Haľko dráždil na Pohode. Aktivisti mu "vybavili" stop
96 debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Záborská #Inštitút ľudských práv