Plynu je dostatok, bude však drahší. Odborník radí, či sa viazať na štyri roky alebo na jeden

Plynové prázdniny nateraz nehrozia, to znamená, že priemysel ani domácnosti sa v spotrebe plynu nebudú musieť uskromniť. Limitovať ich však môže vyššia cenovka za MWh plynu.

12.07.2022 22:00
debata (3)

Kríza je nateraz zažehnaná, vyhlásil ohľadom hrozby nedostatku plynu v nadchádzajúcej vykurovacej sezóne minister hospodárstva Richard Sulík. Zásob máme už dnes toľko, že podľa neho bohato vystačia na najbližších osem mesiacov pre domácnosti, infraštruktúru aj priemysel.

Slovensko má podľa generálneho riaditeľa SPP Richarda Prokypčáka otvorené tri plynárenské trasy a zabezpečené dva LNG terminály, pričom ďalšie sú na ceste.

Richard Sulík pred dvomi týždňami predstavil predbežné ceny za plyn pre domácnosti. Pre nárast ceny plynu na trhu hrozilo 100 až 150 percentné zdraženie. Navýšenie však bude od 1. januára 2023 vo výške 33 percent pre tých ľudí, ktorí podpíšu so Slovenským plynárenským priemyslom nové štvorročné zmluvy. Na budúci rok tak domácnosti zaplatia za MWh 57 eur. V roku 2024 to ide na 65 eur, v roku 2025 na 72 eur a v roku 2026 na 76 eur za megawatthodinu.

Ak odberateľ podpíše zmluvu s SPP na jeden rok, zvýšenie ceny bude 59 percentné. Nebude však viazaný a ak bude neskôr trh s plynom priaznivejší, s novou zmluvou zasa oproti tým, ktorý podpísali štvorročný kontrakt ušetrí. Podľa čoho sa má teda rozhodnúť, čo zvažovať?

V podcaste denníka Pravda poradí analytik v oblasti energii Ján Pišta

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #Richard Sulík #plynová kríza #Richard Prokypčák #Ján Pišta