Súd zastavil trestné stíhanie Dobroslava Trnku za Gorilu

Okresný súd Bratislava I nečakane oslobodil bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku spod obžaloby za prechovávanie nahrávok zo spravodajskej akcie SIS Gorila. Dôkazná situácia sa neposilnila a skutok, ktorý Trnkovi kládli za vinu, bol navyše aj premlčaný. Vyhlásenie sudcu prekvapilo aj samotného Trnku. Ešte hodinu pred rozhodnutím súdu sa totiž počúvali nahrávky, na ktorých znel hlas patriaci finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.

13.07.2022 10:24 , aktualizované: 13:12
Dobroslav Trnka Foto: ,
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka prichádza na pojednávanie v kauze Gorila, 11. júla 2022
debata (69)

Trnka bol obžalovaný pre schovávanie nahrávky zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podľa prokuratúry si Trnka ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť a po prevzatí zvukovej nahrávky Slovenskej informačnej služby, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, ju neodovzdal polícii. Namiesto toho ju medzi rokmi 2007 a 2014 ukrýval s cieľom získať pre seba a podnikateľa Mariana Kočnera majetkový prospech.

Výsledky spravodajskej akcie SIS pritom mali svedčiť o rozsiahlej korupcii pri privatizácii štátneho majetku za druhej vlády Mikuláša Dzurindu, o systéme legalizácie provízií a tiež o prepojení politikov a vysokých predstaviteľov štátnej správy na finančnú skupinu Penta. Na súde sa prehrali záznamy z troch stretnutí.

Video

Niekoľkoročné schovávanie „hlasu Gorily“ odhalil 70-minútový zvukový záznam spoločného rozhovoru medzi Trnkom a dnes už odsúdeným podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorý bol zverejnený v októbri 2019. Tento záznam, rovnako ako nahrávka samotnej Gorily, sa našiel medzi vecami zaistenými Kočnerovi pri domových prehliadkach.

Prekvapenie

V stredu, v piaty pojednávací deň, krátko po jedenástej hodine sudca Marek Filo pojednávanie prerušil a vyhlásil obedňajšiu prestávku. Vtedy ešte nič nenasvedčovalo tomu, že po obede sudca Marek Filo celý prípad aj ukončí. „Sudca stíhanie zastavil, pretože vykonané dokazovanie neposilnilo pozíciu obžaloby,“ uviedol pre Pravdu Trnkov obhajca Martin Krakovský.

Prokurátor Rastislav Hruška nechcel rozhodnutie súdu komentovať. Skonštatoval len, že podal sťažnosť. Trnka, naopak, budovu súdu opúšťal s úsmevom, ale ukončenie svojho stíhania komentovať tiež nechcel. „Mám veľmi kvalitného advokáta, opýtajte sa jeho,“ odkázal.

„Klient toto rozhodnutie súdu prijal s prekvapením. Už keď som ako advokát zobral túto trestnú vec, ako jednu z možných alternatív som očakával, že súd trestné stíhanie zastaví už na prvom pojednávaní. Ako sme ale videli, súd spravil rozsiahle dokazovanie, nikto nemôže povedať, že by sú nevykonal navrhované dôkazy, a na základe takto vykonaných dôkazov bolo trestné stíhanie zastavené,“ zdôraznil advokát.

Trnka si pritom na pojednávaní v pondelok vypočul troch znalcov. Jeden potvrdil, že zvukové súbory Gorily na údajnom Trnkovom počítači sa zhodujú s tými, ktoré uchovával už odsúdený podnikateľ Kočner na USB kľúči. Druhá znalkyňa potvrdila autenticitu verejnosti tiež známej nahrávky, kde Kočner Trnkovi vulgárne nadával. Tretia znalkyňa zas pred súdom vypovedala, že zaznamenané hlasy patria Kočnerovi a Trnkovi.

Prvý znalec, z oblasti elektrotechniky, skúmal vytvorenie kópií z Kočnerovho USB kľúča a hľadal systémové súbory, ktoré by mohli potvrdiť, či na Trnkovom laptope boli audiosúbory práve z neho. Ako vypovedal, audiosúbory v Trnkovom počítači boli síce vymazané, ale podarilo sa mu ich obnoviť.

Zistil, že na Trnkov počítač sa dostali rovnaké súbory, aké mal Kočner. „Na oboch zariadeniach boli zistené zvukové súbory, aj keď nie úplne všetky, a bolo potvrdené, že ich obsah je jednoznačne identický,“ potvrdil znalec. „Neboli zistené pozmeňovania nahrávok,“ skonštatovala aj druhá znalkyňa.

Dátum, ktorý Trnkov počítač zapísal ako čas uloženia audionahrávok Gorily, bol 19. december 2007. Znalec však priznal, že tento dátum bol závislý od času nastaveného na počítači a automaticky tak nevypovedá o dátume, keď ich mal Trnka získať.

Dobroslav Trnka Čítajte viac Znalec skúmal nahrávky Gorily u Trnku aj Kočnera. Sú identické, potvrdil na súde

Hlas podobný Haščákovmu

Súd k rozhodnutiu o zastavení trestného stíhania dospel aj po tom, čo v pondelok znalec nevedel s istotou povedať, kedy sa mali nahrávky SIS dostať k Trnkovi do počítača.

„Vo vzťahu k vymedzeniu skutku znalec konštatoval, že nemožno s istotou určiť, kedy bolo s audiosúbormi, či už na notebooku, alebo na USB kľúči, manipulované. Nebola daná ani identifikácia, že to bol presne ten USB kľúč, ktorý bol zaistený. V tomto zmysle nebola skutková veta v obžalobe ustálená, a preto nebolo možné ani presne ustáliť, kedy teoreticky začala plynúť premlčacia lehota,“ vysvetlil Trnkov obhajca.

Jediný istý dátum tak podľa Krakovského stanovil Trnkov bývalý podriadený prokurátor Miloš Bystriansky. Ten ešte vlani v septembri vypovedal, že pre Trnku kopíroval zvukové súbory znejúce ako z odpočúvania.

„Z výpovede svedka Bytrianskeho sme mali jediný dátum – rok 2008. Keďže trestné stíhanie sa začalo až v roku 2019, je jasné, že premlčacia doba 10 rokov už uplynula. Z tohto dôvodu sudca na základe dôkazov vyhodnotil, že je potrebné vydať uznesenie o zastavení trestného stíhania, nakoľko skutok, ktorý bol pánovi Trnkovi kladený za vinu, je už premlčaný,“ priblížil Krakovský.

Ako tvrdí, okrem premlčania žalovaného skutku bola aj slabá dôkazná situácia. „Sudca na základe prehrávaných nahrávok vyhodnotil, že ďalšie prehrávanie už neprináša dôkazy o žalovanom skutku. Stotožnil sa aj s našimi argumentmi, ktoré sme prezentovali už na prvom pojednávaní, že nahrávky rozhovorov medzi Trnkom a Kočnerom boli vyhotovené nezákonným spôsobom. Okrem porušenia ochrany súkromia boli navyše nahrávky Kočnerom vyhotovené značne manipulatívnym spôsobom. Z tohto dôvodu ich súd nemohol vnímať ako zákonný dôkaz,“ vysvetlil Trnkov obhajca.

Trnka v stredu ráno navrhoval, aby sa nahrávky Gorily vôbec neprehrávali. Poukazoval pritom na viaceré rozhodnutia súdov. „Namietam prehrávanie týchto zvukových záznamov, nakoľko boli vyhotovené nezákonne, ako o tom rozhodol Ústavný súd a Európsky súd pre ľudské práva,“ povedal Trnkov obhajca Martin Krakovský.

Sudca však na prehrávaní záznamov z Gorily trval. Vysvetlil, že nahrávka nebola stotožnená ako Gorila. „Je to nejaká zvuková nahrávka, ktorá zakladá údajnú trestnú činnosť obžalovaného. Zo žiadneho dôkazu mi nevyplýva, že sa jedná o nahrávku Gorila,“ vysvetlil sudca Filo. Na prvých troch nahrávkach, ktoré pred súdom odzneli, sa pravdepodobne rozprával finančník Jaroslav Haščák s rôznymi ľuďmi. Riešili politiku či vtedajšiu ekonomickú situáciu.

Fico: Postav sa a vypadni

Prvé pojednávania v tomto prípade prebehli ešte vlani v septembri. Trnka hneď na začiatku poprel skutok i vinu. Vypovedať odmietol, a tak sa najprv čítali výpovede väčšiny dôležitých svedkov obžaloby.

Prokurátor v tejto súvislosti vypočul starostu obce Dolný Bar Oskára Bereczku a právnika Lóranta Kósu. S nimi mal údajne Trnka ísť v roku 2011, keď skončil vo funkcii generálneho prokurátora, nahrávky ponúknuť za päť alebo desať miliónov eur Haščákovi. Väčšina týchto svedkov pri výsluchoch poprela podiel na vydieraní Haščáka, ako aj vedomosť o nahrávke z Gorily a prístup k nej.

Počas druhého pojednávacieho dňa vypovedali bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár a bývalý prokurátor Miloš Bystriansky. Ešte v septembri sa tiež púšťali aj viaceré nahrávky Kočnera, ako aj polície, ktorá v lete 2019 Trnku odpočúvala.

Dokopy naznačovali, že Trnka s Bereczkom a Kósom skúšali Haščáka vydierať, Kočner sa to dozvedel, Trnku s tým konfrontoval a zatrhol to. Odznela známa nahrávka, kde Kočner v roku 2014 nadával Trnkovi „ty tupý ch…j“ a Trnka mu v tomto rozhovore priznal snahu o vydieranie, ale tiež zničenie všetkých CD nosičov s nahrávkami Gorily.

Polícia v roku 2019 už disponujúca viacerými Kočnerovými „archívnymi“ nahrávkami aj sama zaznamenala odpočúvaného Trnku, ako zmätene zisťuje, odkiaľ vie polícia o celom priebehu vydierania tak veľa. Priznáva, že musel pred políciou veľa zapierať a priznáva viaceré okolnosti vydierania.

Na súde Trnka už skôr priznal, že nahrávkou z akcie SIS s krycím menom Gorila disponoval. Jeho nástupca vo funkcii generálneho prokurátora Jaromír Čižnár dosvedčil, že Trnka ju v roku 2008 či 2009 púšťal v spoločnosti vtedajšieho premiéra Roberta Fica (Smer). Zaznel na nej jeden zo zakladateľov strany Smer František Haták, ktorý sa rozprával o vyberaní sponzorského pre Smer s vplyvným finančníkom Jaroslavom Haščákom.

„Čo to má byť? Postav sa a vypadni,“ mala byť jediná Ficova reakcia na zhruba 90-sekundový audiozáznam z Gorily. Trnka tvrdí, že ju ukazoval len Čižnárovi ešte v roku 2006. Vraj aby si overil, či je na nahrávke Haták. Toho totiž Čižnár dobre poznal. „Neviem, či tam bol pán Fico,“ dovysvetlil Trnka pred súdom na začiatku septembra. Ako tvrdí, nahrávku mal od bývalého riaditeľa SIS Ladislava Pittnera.

Prokurátor Generálnej prokuratúry Miloš Bystriansky rovnako v septembri vypovedal o Trnkovej požiadavke o zašifrovanie USB kľúča. „Edo má rád kosti,“ bolo heslo, ktoré si Trnka vyžiadal s odkazom na vlastného psa.

Tento bývalý Trnkov podriadený však zároveň potvrdil, že po nejakom čase nahrával Trnkovi zvukové súbory znejúce ako z odpočúvania zhruba na 10 CD diskov. Tie sa spomínajú aj v zaistenej nahrávke rozhovoru Trnku s Kočnerom. Generálny prokurátor na nej takmer šikanovaný pofidérnym podnikateľom prisahá, že všetky CD zničil.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #kauza Gorila #Marian Kočner #Dobroslav Trnka #Jaroslav Haščák